W kwestii zajadania śledzi, powinniśmy brać przykład ze Skandynawów. Są mistrzami w ich przygotowaniu i jedzą ich naprawdę dużo. Korzystają z tego, że położenie geograficzne im na to pozwala. W Szwecji pomysłów na śledzie są naprawdę tysiące, a każdy kolejny jest jeszcze smaczniejszy. Myślę, że osoby, które uparcie twierdzą, że nie lubią ryb, tam zmieniłyby zdanie 🙂 Szwedzi zdecydowanie wiedzą jak je podać, a ich kuchnia ukształtowała się też w dużej mierze dzięki naszej polskiej, przez co ich smaki będą odpowiadać także nam. Jednym z popularnych tam dań jest Curryströmming.
Curryströmming to idealne danie na zbliżający się sezon grillowy. Jest szybkie, przepyszne oraz pasuje do opiekanych nad ogniem warzyw, pieczonych ziemniaków, rumianych bagietek z masłem czosnkowym. Sprawdzi się też samodzielnie, czy jako przystawka.
Grillowane posiłki uzupełnione o to danie nabiorą wyrazistości, a słodko-kwaśny sos z curry będzie fenomenalnym wykończeniem talerza pełnego rumianych rozmaitości.
By rozkoszować się pysznym smakiem tego dania, wystarczy przygotować sos z curry, jabłkiem i ogórkiem (najlepiej małosolnym) i podać go ze śledziami. W moim wykorzystałam doprawione śledzie od SEKO (uniknęłam wielogodzinnego marynowania), które tutaj pasują jak ulał, a dzięki nim przygotowanie całej potrawy zajmuje tylko kilka minut.
Curryströmming
Curryströmming – składniki:
- Śledzik na okrągło solony z kolorowym pieprzem – 200 g SEKO
- 1 ząbek czosnku
- 1 soczyste jabłko
- 400 g śmietany 12%
- 1 łyżka majonezu
- 2 ogórki małosolne (zimą można przygotować z konserwowymi)
- 1 łyżka musztardy miodowej
- 1 łyżeczka curry w proszku
- łyżeczka octu
- łyżka soku z cytryny
- sól (opcjonalnie – ja nie soliłam, gdyż sos tego nie wymaga i po niedługim czasie przegryza się ze słonymi śledziami).
Curryströmming – wykonanie:
Do naczynia wyłożyć śmietanę. Dodać do niej łyżkę musztardy miodowej, majonezu, łyżeczkę curry, łyżeczkę octu, połączyć.
Jabłko obrać ze skórki, usunąć pestki i pokroić na drobną kostkę. Skropić sokiem z cytryny. Ząbek czosnku posiekać na bardzo drobno. Ogórki także pokroić w małą kostkę. Dodać te składniki do sosu i połączyć.
Na dno naczynia wyłożyć śledzie SEKO i przykryć je warstwą sosu.
Podawać od razu, przechowywać w lodówce.
Smacznego!