Skip to content

Sernik tradycyjny z rodzynkami

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email

Nasz sernik tradycyjny – śmiało nazwałabym go po prostu sernikiem polskim, bo jest robiony w naszym kraju podobnie w wielu regionach, niezmiennie od wielu lat. Dół na delikatnym cieście kruchym, wnętrze z prawdziwego białego sera bogate w ilość jaj i dodatku często bakalii, a całość zwieńczona polewą z czekolady. Ciężki, wilgotny, prawdziwie pyszny sernik, który obroni się w każdej sytuacji. Co tu dużo pisać – jest niezawodny! Wiele innych się przy nim po prostu chowa.

Taki sernik tradycyjny piekła moja mama, gdy byliśmy dziećmi i robiła go tylko wtedy, gdy okazja była ważna. Nie był to wypiek na co dzień, ale na szczególne okazje. Zawsze był otoczony odpowiednią opieką, aby wyszedł jak najsmaczniejszy. Pamiętam jak ser przecierałyśmy przez drobne sitko, a następnie czekałyśmy na pustą miskę z siostrą i kłóciłyśmy się która ją dostanie, żeby wybrać łyżeczkami to, co zostało. Mama piekła go w starym zielonym przenośnym piekarniku, który wołał o pomstę do nieba za tę gorącą powierzchnię. Nie wolno nam było wejść do kuchni by się nie poparzyć, a tak wspaniale wszędzie pachniało. I to oczekiwanie na pierwszy, często jeszcze ciepły kawałek pysznego ciasta…

Też pamiętacie go z dzieciństwa?

sernik polski

Sernik tradycyjny

Sernik tradycyjny – składniki na prostokątną blaszkę np. 27×35

Spód ciasta:

  • 200 g mąki tortowej (1 szklanka z dużym czubkiem)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 kopiaste łyżki cukru pudru
  • 125 g zimnego masła
  • 2 żółtka

Wszystkie składniki zagnieść krótko na gładką masę. Ciasto wyłożyć na blaszkę posmarowaną masłem i przykrytą papierem do pieczenia (ja używam zazwyczaj mokrej łyżki do rozprowadzania masy). Nakłuć widelcem w wielu miejscach. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut i zapiec, aby się leciutko zarumieniło. Wyjąć i zostawić.

Masa serowa:

  • 1,5 kg sera białego domowego twarogu zmielonego trzy razy (z wiaderka do tego sernika polecam tylko “Mój Ulubiony”)
  • 250 g miękkiego masła
  • 200 g rodzynek
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 1 opakowanie proszku budyniowego 40 g o smaku waniliowym
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka kaszy manny błyskawicznej
  • 9 jaj całych (oddzielnie żółtka i białka) i dwa białka pozostałe od spodu.

Rodzynki zalać gorącą wodą, a gdy napęcznieją odcedzić.

Masło utrzeć z cukrem do białości na puszystą masę. Następnie dodawać żółtka – jedno po drugim, aż każde zostanie dokładnie wtarte. Kolejno dodawać ser, także łyżka po łyżce. Gdy ser będzie już wtarty, dodać proszek budyniowy, mąkę ziemniaczaną i kasze mannę. Dokładnie połączyć.

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Pianę dodać do masy serowej – ale połączyć całość delikatnie za pomocą łyżki a nie miksera. Na końcu dodać rodzynki.

Masę serową wlać na przestygnięte ciasto i wstawić do pieca na 80 minut w 170 stopni. Jeżeli wierzch zaczyna się przypiekać, sernik można nakryć folią na końcowy etap pieczenia. Studzić przy uchylonych drzwiczkach.

Polewa czekoladowa:

  • 100 g dobrej jakościowo mlecznej czekolady
  • 50 ml śmietany kremówki 30%

W rondelku umieścić połamaną czekoladę i kremówkę. Podgrzewać aż składniki się połączą. Gdy polewa lekko przestygnie, posmarować nią wierzch chłodnego już sernika.

Przechowywać w lodówce.

 

Smacznego!

 

Zobacz przepisy na inne serniki.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.