Niedawno wrzuciłam przepis na kurczaka zapiekanego z ryżem i warzywami. Tę zapiekankę skonstruowałam w sposób całkiem podobny. Jest ryż, są warzywa, jednak zamiast mięsa pojawił się dorsz. Zapiekanka wyszła naprawdę zdrowa, wręcz dietetyczna, bo nie użyłam ani tłuszczu, ani innych tuczących składników, a okazała się naprawdę obłędna w smaku.
Kluczem do sukcesu w tym przepisie jest odpowiednio doprawiony sos pomidorowy. Musi być słodkawy ale i pikantny – mocno wyrazisty. Ryż najlepiej ugotować na rosole, a już z pewnością musi być ugotowany w słonej wodzie, by nie był mdły. No i ryba – konieczna dobra gatunkowo. Powinna być smaczna, pachnąca i bez ości (filet). Do tego garść aromatycznej zieleniny. Pycha!
Składniki (4 porcje):
- 4 kawałki filetu z dorsza
- sól i pieprz
- sok wyciśnięty z cytryny
- ryż paraboliczny 200 g
- 100 ml bulionu, lub wody od gotowania ryżu – do podlania zapiekanki
Składniki na sos:
- puszka pomidorów
- 100 ml białego słodkiego wina
- 2 ząbki czosnku
- świeża bazylia
- słodka papryka w proszku, pieprz, sól
- świeża czerwona papryka słodka
- opcjonalnie: brązowy cukier do dosłodzenia, jednak sos powinien być sam w sobie słodki.
Wykonanie:
Ryż ugotować w posolonej wodzie (lub jeżeli macie na rosole).
W czasie gotowania ryżu, przygotować sos. Do rondelka przelać pomidory z puszki, dołożyć czerwoną paprykę posiekaną w kostkę, świeżą bazylię, czosnek przeciśnięty przez praskę i zblendować na gładką masę. Wstawić na palnik, podlać winem, dodać soli, pieprzu, słodkiej papryki w proszku, i przez około 20 minut gotować, często mieszając.
Rybę skropić cytryną, oprószyć solą i pieprzem.
Na spód brytfanki wsypać ryż, podlać go 100 ml bulionu (lub wodą od gotowania). Na ryż położyć rybę, a na rybę rozłożyć równomiernie sos. Zapiekankę wstawić do nagrzanego piekarnika – pieczemy przez 20 minut (lub 25 minut, jeżeli rybne kawałki są grube) w 170 stopniach z włączonym termoobiegiem (bez przykrycia).
Zajadamy jeszcze ciepłe.
Smacznej zapiekanki!
Anonimowy
17 kwietnia, 2018 @ 9:58 am
Zachwycona zdjęcia podjęłam się zrobienia zapiekanki i wszystko było by w porządku gdyby ryż nie przechodził tak rybą bo niestety sam zapach potrawy odpycha… Niestety tym razem to ta potrwa to nie mój typ.
Katarzyna Rzepecka
17 kwietnia, 2018 @ 10:07 am
Przy dorszu nie powinno sie tak dziać, Ale rozumiem 🙂 pozdarawiam!
Katarzyna Rzepecka
17 kwietnia, 2018 @ 10:07 am
Przy dorszu nie powinno sie tak dziać, Ale rozumiem 🙂 pozdarawiam!
Anonimowy
30 marca, 2017 @ 3:01 pm
Zachwycona zdjęcia podjęłam się zrobienia zapiekanki i wszystko było by w porządku gdyby ryż nie przechodził tak rybą bo niestety sam zapach potrawy odpycha… Niestety tym razem to ta potrwa to nie mój typ.
Katarzyna Rzepecka
30 marca, 2017 @ 3:30 pm
Przy dorszu nie powinno sie tak dziać, Ale rozumiem 🙂 pozdarawiam!
Katarzyna Rzepecka
30 marca, 2017 @ 3:31 pm
Przy dorszu nie powinno sie tak dziać, Ale rozumiem 🙂 pozdarawiam!