Skip to content

Rybna zapiekanka (fit). Dorsz pieczony z ryżem, pod pomidorową kołderką.

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Niedawno wrzuciłam przepis na kurczaka zapiekanego z ryżem i warzywami. Tę zapiekankę skonstruowałam w sposób całkiem podobny. Jest ryż, są warzywa, jednak zamiast mięsa pojawił się dorsz. Zapiekanka wyszła naprawdę zdrowa, wręcz dietetyczna, bo nie użyłam ani tłuszczu, ani innych tuczących składników, a okazała się naprawdę obłędna w smaku.
Kluczem do sukcesu w tym przepisie jest odpowiednio doprawiony sos pomidorowy. Musi być słodkawy ale i pikantny – mocno wyrazisty. Ryż najlepiej ugotować na rosole, a już z pewnością musi być ugotowany w słonej wodzie, by nie był mdły. No i ryba – konieczna dobra gatunkowo. Powinna być smaczna, pachnąca i bez ości (filet). Do tego garść aromatycznej zieleniny. Pycha!

Składniki (4 porcje):
  • 4 kawałki filetu z dorsza
  • sól i pieprz
  • sok wyciśnięty z cytryny
  • ryż paraboliczny 200 g
  • 100 ml bulionu, lub wody od gotowania ryżu – do podlania zapiekanki
Składniki na sos:
  • puszka pomidorów
  • 100 ml białego słodkiego wina
  • 2 ząbki czosnku
  • świeża bazylia
  • słodka papryka w proszku, pieprz, sól
  • świeża czerwona papryka słodka
  • opcjonalnie: brązowy cukier do dosłodzenia, jednak sos powinien być sam w sobie słodki. 

Wykonanie:
Ryż ugotować w posolonej wodzie  (lub jeżeli macie na rosole). 
W czasie gotowania ryżu, przygotować sos. Do rondelka przelać pomidory z puszki, dołożyć czerwoną paprykę posiekaną w kostkę, świeżą bazylię, czosnek przeciśnięty przez praskę i zblendować na gładką masę. Wstawić na palnik, podlać winem, dodać soli, pieprzu, słodkiej papryki w proszku, i przez około 20 minut gotować, często mieszając. 
Rybę skropić cytryną, oprószyć solą i pieprzem. 
Na spód brytfanki wsypać ryż, podlać go 100 ml bulionu (lub wodą od gotowania). Na ryż położyć rybę, a na rybę rozłożyć równomiernie sos. Zapiekankę wstawić do nagrzanego piekarnika – pieczemy przez 20 minut (lub 25 minut, jeżeli rybne kawałki są grube) w 170 stopniach z włączonym termoobiegiem (bez przykrycia). 
Zajadamy jeszcze ciepłe. 
Smacznej zapiekanki!

6 komentarzy

  1. Anonimowy
    17 kwietnia, 2018 @ 9:58 am

    Zachwycona zdjęcia podjęłam się zrobienia zapiekanki i wszystko było by w porządku gdyby ryż nie przechodził tak rybą bo niestety sam zapach potrawy odpycha… Niestety tym razem to ta potrwa to nie mój typ.

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      17 kwietnia, 2018 @ 10:07 am

      Przy dorszu nie powinno sie tak dziać, Ale rozumiem 🙂 pozdarawiam!

      Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      17 kwietnia, 2018 @ 10:07 am

      Przy dorszu nie powinno sie tak dziać, Ale rozumiem 🙂 pozdarawiam!

      Reply

  2. Anonimowy
    30 marca, 2017 @ 3:01 pm

    Zachwycona zdjęcia podjęłam się zrobienia zapiekanki i wszystko było by w porządku gdyby ryż nie przechodził tak rybą bo niestety sam zapach potrawy odpycha… Niestety tym razem to ta potrwa to nie mój typ.

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      30 marca, 2017 @ 3:30 pm

      Przy dorszu nie powinno sie tak dziać, Ale rozumiem 🙂 pozdarawiam!

      Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      30 marca, 2017 @ 3:31 pm

      Przy dorszu nie powinno sie tak dziać, Ale rozumiem 🙂 pozdarawiam!

      Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.Wymagane pola są oznaczone *