Sałatka taco to bardzo popularna w Meksyku sałatka, którą przygotowuje się z przyprawą taco. Stąd nazwa. Przyprawa ta jest dostępna w Polsce w papierowych torebeczkach (około 30 g), tak jak np. przyprawa gyros, pieprz itp. Z tym że jest ją trudniej kupić. Trzeba szukać w większych sklepach. Jeżeli nie uda się kupić spokojnie można doprawić czymś innym – świetnie sprawdzi się kminek, ostra papryka w proszku, dodatek czosnku (o tym w liście składników). Sałatkę robimy w ten sposób, że układamy warstwy składników obok siebie w naczyniu, a dopiero przed podaniem sałatkę łączymy, aby składniki nie nasiąknęły sobą zbyt bardzo.
Ta popularna w Ameryce sałatka jest pyszna, wyrazista i idealnie sprawdzi się na imprezy rodzinne. Jest bardzo syta, jednocześnie wychodzi jej sporo. Zachęcam do przygotowania.
Co możemy dodać do sałatki taco? Spójrz na listę i zobacz, jak to robią w Meksyku. Możesz wybrać coś więcej ponad to, co ja podaje w mojej recepturze, lub podmienić składnik na inny. Dodaj swoje ulubione składniki.
- Przede wszystkim w sałatce ląduje wołowina. Mielona. Chociaż często modyfikuje się ten produkt na drób lub w przypadku dań wege rezygnuje się całkowicie z mięsa. To właśnie do wołowiny dodajemy przyprawę taco oraz sos.
- Do mięsa dodaje się sos catalina lub szybszą salsę, często dostępną już gotową. Można też przygotować słodko-kwaśny sos na bazie pomidorów.
- Przyprawa taco – czyli mieszanka przeróżnych ziół, typowych dla kuchni meksykańskiej. Jeżeli nie masz pod ręką, możesz doprawić mięso oregano, kminkiem, ostrą papryka w proszku.
- Sałata lodowa lub rzymska.
- Awokado.
- Pomidory. Albo krojone w kostkę, albo drobne pomidorki w typie koktajlowych.
- Przeróżne fasolki – pinto, czerwona, czarna itp.
- Kukurydza.
- Oliwki.
- Czerwona cebula, cebula dymka, lub por.
- Świeża papryka – można dać różne kolory.
- Tarty ser. Tutaj wybieramy meksykański ser cheddar. Myślę, że fajnym zamiennikiem będą u nas w Polsce sery doprawiane na ostro np. z chili, pieprzem itp.
- Nachos, doritos czy inne meksykańskie czipsy, które kruszy się na wierzch miseczki. Ale tutaj można być elastycznym. Ja przygotowuję sałatkę z podgrillowanymi pszennymi tortillami, które kroję na trójkąty. Jest to wspaniała alternatywa dla niezdrowych czipsów. I jest to sposób, który często pojawia się także w Meksyku.
- Na koniec kwaśna śmietana, którą dodajemy przy łączeniu składników. W Polsce można użyć majonezu.
Sałatka Taco
Porcja na 2 duże lub 3 mniejsze salaterki
Sałatka Taco – składniki:
- główka sałaty lodowej
- puszka kukurydzy
- puszka białej fasoli
- puszka czerwonej fasoli
- 100 g sera z chilli
- 200 g małych pomidorków
- 400 g wołowiny (plus tłuszcz do podsmażenia)
- przyprawa taco (można połączyć łyżeczkę suszonego oregano, łyżeczkę proszku w czosnku, pół łyżeczki kminku, pół łyżeczki soli, pół łyżeczki pieprzu, szczyptę pieprzu cayenne)
- 4 pszenne tortille
- 1 czerwona papryka
- 200 g kwaśnej śmietany 18%
- na sos: szklanka passaty pomidorowej, łyżka soku z cytryny, łyżeczka cukru.
Sałatka Taco – wykonanie:
W pierwszej kolejności podsmaż na patelni wołowinę. Wrzuć ją na rozgrzany tłuszcz i rozbij łyżką na drobne kawałki. Dopraw do smaku przyprawą taco – daj jej tyle, aby mięso było bardzo wyraźne. Gdy jest podsmażone, dodaj składniki na sos, czyli passatę z sokiem cytryny, papryką i octem. Smaż kilka minut i dopraw solą w razie konieczności. Odstaw do całkowitego przestygnięcia.
Pszenne tortille podgrilluj na patelni i potnij na niewielkie trójkąty.
Kukurydzę odsącz tak jak fasolki i przelej bieżącą wodą. Odsącz. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Paprykę pokrój w kostkę, a pomidory przetnij na połówki. Sałatę pokrój na grubszą kostkę.
W salaterce układaj warstwowo lub obok siebie wszystkie składniki: na spód dajemy wołowinę, a potem warzywa: paprykę, kukurydzę, fasole, pomidory, sałatę. Dodaj także ser oraz tortillę. Na wierzch nałóż śmietanę.
Wstaw do lodówki. Pomieszaj składniki bezpośrednio przed podaniem. Sałatka taco jest gotowa.
Smacznego!
Justyna
2 sierpnia, 2019 @ 8:16 pm
Pyszny przepis Kasiu 🙂 Uwielbiam kuchnię meksykańską więc jestem na tak 🙂