To, że nasze babcie robiły najlepsze dżemy wie każdy. Natomiast moją babcię uważam za mistrzynię przetworów :-). Powtarzałam tu na blogu już wiele razy, że była specem i przerabiała tony owoców i warzyw i właśnie dżemy, nie tylko ten truskawkowy ale i z czarnej i czerwonej porzeczki robiła w ogromnych ilościach. Zaszczepiła we mnie miłość do domowych konserw i przetworów, bo prawda jest taka, że nic nie cieszy dzieci jak pyszny słoik pachnący latem. Aktualnie w internecie można znaleźć bardzo dużo różnych receptur na dżem truskawkowy. W skład wchodzą różne dodatki. Ale czy nie lepiej zrobić go tylko z dodatkiem cukru? Cukier świetnie konserwuje a przy tym mamy całkowicie naturalny dżem który wspaniale podkreśli smak ciast, naleśników czy deserów.
Truskawki na dżem nie muszą być piękne – lepiej by były bardzo dojrzałe i najlepiej z własnego ogórka. Różnica w zapachu i smaku jest ogromna zwłaszcza jeżeli nie podlewamy ich nawozem 🙂 Warto rozejrzeć się za truskawki uprawianymi w małych gospodarstwach, które można kupić dosłownie przy nich, często na stoiskach ustawianych przy drogach a unikać takich z supermarketów.
Składniki na około 15 słoiczków po 200 ml każdy:
- 4 kg truskawek
- 1,2 kg cukru
Wykonanie:
Truskawki delikatnie umyć, następnie usunąć szypułki. Do dużego naczynia na przemian wkładać warstwami trochę truskawek i przesypywać je cukrem. Zostawić je na 2-3 godziny by puściły sok.
Po tym czasie truskawki przelać do dużego garnka i smażyć je przez 60 minut. Odstawić, wychłodzić i schować do lodówki na noc.
Na następny dzień zabieg smażenia powtórzyć. Truskawki wstawić na palnik i smażyć przez 60 minut, po czym pozwolić mu ostygnąć.
Chłodny już dżem przełożyć do wyparzonych słoiczków,szczelnie zakręcić i pasteryzować przez 5 minut. Ja wkładam słoiczki do chłodnej wody i zagotowuje je zakryte wodą całkowicie. Po 5 minutach wrzenia odlewam wodę, wyciągam słoiki i układam je do góry dnem.
Dżem trzyma się w słoiczkach bardzo długo.
Polecam!
dulux family zone
17 kwietnia, 2018 @ 9:59 am
Pyszna sprawa, na szczęście już dużo truskawek
dulux family zone
15 czerwca, 2016 @ 6:24 am
Pyszna sprawa, na szczęście już dużo truskawek
http://twoje-narzedzia.c0.pl
17 kwietnia, 2018 @ 12:05 pm
Bardzo fajny przepis. Przepisy babci są najlepsze
http://twoje-narzedzia.c0.pl
17 czerwca, 2016 @ 7:28 am
Bardzo fajny przepis. Przepisy babci są najlepsze
Ewa
17 kwietnia, 2018 @ 9:59 am
Zachęcił mnie Twój wpis, i właśnie zabrałam się za dżem. Czy u Ciebie też truskawki puściły tak dużo soku? patrząc na zawartość garnka to jest go bardzo dużo. Czy aby na pewno z tego wyjdzie gęsty dżem ? 😉
Katarzyna Rzepecka
17 kwietnia, 2018 @ 9:59 am
Też puściły sok. Jeżeli soku jest bardzo, bardzo dużo to można część odlać lub w drugiej turze dłużej podsmażyć jeżeli po pierwszym smażeniu i wychlodzeniu dżem nadal będzie wodnisty. Ale wg mnie powinno być okay 🙂
Ewa
19 czerwca, 2016 @ 11:24 am
Zachęcił mnie Twój wpis, i właśnie zabrałam się za dżem. Czy u Ciebie też truskawki puściły tak dużo soku? patrząc na zawartość garnka to jest go bardzo dużo. Czy aby na pewno z tego wyjdzie gęsty dżem ? 😉
Katarzyna Rzepecka
19 czerwca, 2016 @ 3:52 pm
Też puściły sok. Jeżeli soku jest bardzo, bardzo dużo to można część odlać lub w drugiej turze dłużej podsmażyć jeżeli po pierwszym smażeniu i wychlodzeniu dżem nadal będzie wodnisty. Ale wg mnie powinno być okay 🙂
Ewa
17 kwietnia, 2018 @ 10:11 am
Dziękuję za odpowiedź :), jutro drugi dzień więc zobaczę jak to będzie wyglądać po nocy w lodówce :). To mój pierwszy dżem truskawkowy, wcześniej bawiłam się tylko ze śliwkami.
Ewa
19 czerwca, 2016 @ 4:09 pm
Dziękuję za odpowiedź :), jutro drugi dzień więc zobaczę jak to będzie wyglądać po nocy w lodówce :). To mój pierwszy dżem truskawkowy, wcześniej bawiłam się tylko ze śliwkami.
Ewelka90_12
17 kwietnia, 2018 @ 10:11 am
Czy podczas gotowania/smażenia można mieszać truskawki z cukrem? Cały proces mozna powtórzyć więcej niż 2 razy? Z góry dzięki za odpowiedź, na pewno wykorzystam przepis 🙂
Ewelka90_12
19 października, 2016 @ 11:14 am
Czy podczas gotowania/smażenia można mieszać truskawki z cukrem? Cały proces mozna powtórzyć więcej niż 2 razy? Z góry dzięki za odpowiedź, na pewno wykorzystam przepis 🙂
Katarzyna Rzepecka
19 października, 2016 @ 1:00 pm
Można pomieszać, oczywiście. Tak samo jak można przesmażyć truskawki na 3 razy jeżeli jest taka konieczność 🙂 Pozdrawiam.
Anonimowy
17 kwietnia, 2018 @ 9:59 am
Witam mam pytanie czy dżemik po paru miesiącach nie zmienia koloru?
Anonimowy
22 czerwca, 2017 @ 7:17 pm
Witam mam pytanie czy dżemik po paru miesiącach nie zmienia koloru?
Katarzyna Rzepecka
17 kwietnia, 2018 @ 9:59 am
Nie powinien. Pozdrawiam ☺
Katarzyna Rzepecka
23 czerwca, 2017 @ 8:21 am
Nie powinien. Pozdrawiam ☺
Anonimowy
17 kwietnia, 2018 @ 9:59 am
Czy truskawki maja być pod przykryciem kiedy smażymy je na gazie?
Katarzyna Rzepecka
17 kwietnia, 2018 @ 10:13 am
Nie, ponieważ nadmiar płynu musi odparować 🙂
Anonimowy
28 czerwca, 2017 @ 4:05 pm
Czy truskawki maja być pod przykryciem kiedy smażymy je na gazie?
Katarzyna Rzepecka
29 czerwca, 2017 @ 6:08 am
Nie, ponieważ nadmiar płynu musi odparować 🙂
Anonimowy
17 kwietnia, 2018 @ 9:59 am
Witam. Pisze Pani że słoiki całkowicie są zamoczone w wodzie to znaczy ze nawet nakretka z słoika ma być pod wodą? Jeszcze chciałam zapytać czy tak samo można zrobić dżem z innych owoców typu jagody, wiśnie?
Katarzyna Rzepecka
17 kwietnia, 2018 @ 12:07 pm
Wiśnie niestety potrzebują dodatku pektyny, bo z samym cukrem będzie ciężko dobrać proporcje. Musialboby być go naprawdę dużo. Na blogu jest przepis na dżem wiśniowy (proszę wpisać w lupke). Natomiast z jagod mozna smażyć tak samo jak truskawki w tym przepisie :). Słoiczki zamoczyłam całe Ale nie jest to konieczne. Pozdrawiam.
Anonimowy
29 czerwca, 2017 @ 9:13 am
Witam. Pisze Pani że słoiki całkowicie są zamoczone w wodzie to znaczy ze nawet nakretka z słoika ma być pod wodą? Jeszcze chciałam zapytać czy tak samo można zrobić dżem z innych owoców typu jagody, wiśnie?
Katarzyna Rzepecka
29 czerwca, 2017 @ 9:23 am
Wiśnie niestety potrzebują dodatku pektyny, bo z samym cukrem będzie ciężko dobrać proporcje. Musialboby być go naprawdę dużo. Na blogu jest przepis na dżem wiśniowy (proszę wpisać w lupke). Natomiast z jagod mozna smażyć tak samo jak truskawki w tym przepisie :). Słoiczki zamoczyłam całe Ale nie jest to konieczne. Pozdrawiam.
Graźyna
17 kwietnia, 2018 @ 12:05 pm
Ja w tym roku zrobiłam przepyszne .wydaje mi się. źe konfitury.
Truskawki były dojrzałe.dorodne.
Dalam wiecej cukru -pół na pół .
Zagotowałam moment pogotowały się. wyłączyłam.
Jak ostygły zagotowałam ponownie.Tak ze 3 razy.
Bardzo szybko odparowały.Niektóre az za duźo.
Owoce są całe.kolor przepìękny.
Zapasteryzowałam dla pewności.
Graźyna
4 lipca, 2017 @ 2:50 pm
Ja w tym roku zrobiłam przepyszne .wydaje mi się. źe konfitury.
Truskawki były dojrzałe.dorodne.
Dalam wiecej cukru -pół na pół .
Zagotowałam moment pogotowały się. wyłączyłam.
Jak ostygły zagotowałam ponownie.Tak ze 3 razy.
Bardzo szybko odparowały.Niektóre az za duźo.
Owoce są całe.kolor przepìękny.
Zapasteryzowałam dla pewności.