Skip to content

Przepis na og?rki kanapkowe do s?oik?w.

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Za du?o og?rk?w w ogr?dku? A mo?e lubisz og?rki kanapkowe? Przedstawiam bardzo fajny przepis, kt?ry ucieszy podniebienie w ciemny zimowy wiecz?r 🙂 Lekko pikantne og?rki, chrupi?ce i idealne do kanapek (ale te? do wype?niania przek?sek, burger?w itp). Robi? je ju? drugi rok, i w tym roku nieco udoskonali?am przepis, przez co s? jeszcze smaczniejsze 🙂 Nie mo?e ich zabrakn?? na p??ce w  naszej spi?arni.
Sk?adniki:
  • 2 kg og?rk?w gruntowych (fajnie jest dopasowa? je wielko?ci? do wysoko?ci s?oik?w)
  • 1 czerwona papryka
  • 3 szklanki wody
  • 2 szklanki octu
  • 2 du?e z?bki czosnku
  • 2,5 szklanki cukru
  • 2 pe?ne ?y?ki soli
  • p?aska ?y?ka kurkumy
  • na dno ka?dego s?oika: 1 ?y?eczka gorczycy, 10 ziaren kolorowego pieprzu, 3 ziarna ziela angielskiego

 Wykonanie:

Na dno ka?dego s?oika (mi wysz?o 8 s?oik?w 0,5 l) powk?ada? po ?y?ce bia?ej gorczycy, 10 ziaren kolorowego pieprzu oraz 3 ziarna ziela angielskiego. Og?rki umy? dok?adnie i pokroi? na plasterki jednakowej grubo?ci (oko?o 3 mm). Uk?ada? je ciasno do s?oik?w. Do ka?dego s?oika doda? po dwa paseczki czerwonej papryki.

Przygotowa? zalew?.

Do garnka wla? ocet, wod?, cukier. Doda? obrany czosnek, kurkum? i s?l. Zalew? zagotowa?, gor?c? zala? og?rki w s?oikach (czosnek odrzuci?). Mocno zakr?ci?, i szybko przej?? do pasteryzowania. Do garnka wla? gor?c? wod?, tak by by?a zbli?ona temperatur? do tej w s?oikach (inaczej pop?kaj?). Pami?ta? by dno wy?o?y? ?ciereczk?. Powk?ada? s?oiki i od momentu zagotowania trzyma? je we wrz?tku przez 7 minut. Wy??czy? palnik, wyci?gn?? s?oiki, ustawi? go g?ry dnem i pozwoli? im ostygn?? 🙂

Smacznego!

Pozdrawiam ciep?o,
Kasia

Facebook /// Instagram

16 komentarzy

  1. dulux family zone
    17 kwietnia, 2018 @ 10:10 am

    Bardzo dobry przepis, uwielbiam różne wariacje na temat ogórków

    Reply

  2. dulux family zone
    26 lipca, 2016 @ 10:45 am

    Bardzo dobry przepis, uwielbiam r??ne wariacje na temat og?rk?w

    Reply

  3. Anonimowy
    17 kwietnia, 2018 @ 10:10 am

    Trzy mm to jak firanka

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      17 kwietnia, 2018 @ 10:11 am

      Można zrobić ciut grubsze plastry jeżeli 3 mm są zbyt cienkie wg własnego upodobania.

      Reply

  4. Anonimowy
    26 lipca, 2016 @ 8:25 pm

    Trzy mm to jak firanka

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      27 lipca, 2016 @ 2:09 pm

      Mo?na zrobi? ciut grubsze plastry je?eli 3 mm s? zbyt cienkie wg w?asnego upodobania.

      Reply

  5. Anonimowy
    17 kwietnia, 2018 @ 10:10 am

    A czosnek nie dodawac

    Reply

  6. Anonimowy
    14 sierpnia, 2016 @ 10:39 am

    A czosnek nie dodawac

    Reply

  7. Asia
    20 marca, 2019 @ 8:01 pm

    7 minut??????

    Reply

  8. Agnieszka
    10 lipca, 2019 @ 2:51 pm

    Super przepis:) robi? ju? 2 porcje ??

    Reply

  9. jele?
    3 sierpnia, 2019 @ 11:00 pm

    w danych do przepisu ?y?eczka gorczycy, a w przepisie po ?y?ce. To jak w ko?cu?

    Reply

  10. Agata
    29 sierpnia, 2019 @ 1:14 pm

    Cudowny przepis! W zesz?ym roku zrobi?am kilka s?oik?w, kt?re zosta?y zjedzone w oka mgnieniu. W tym roku zrobi?am wi?ksze zapasy. Ba! Wszystkie moje kole?anki i ciotki je robi? 🙂

    Reply

  11. Goga
    23 lipca, 2021 @ 2:14 pm

    Uwielbiamy. Od 3 lat robi? je co roku i nawet rozdaje po rodzince. 😀

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      23 lipca, 2021 @ 8:39 pm

      Super 🙂

      Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *