Skip to content

Zapiekanka Curry z kurczakiem

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email

Zapiekanka Curry z kurczakiem. Prosta w przygotowaniu, sycąca i rozgrzewająca z dużą ilością warzyw. Idealna na zimowy obiad, kiedy za oknem mróz szczypie w nosy, a marzy się nam odrobinę słońca.  Właśnie teraz smakuje podwójnie!

Co to jest curry? To przyprawa, a w zasadzie mieszanka różnych przypraw. Znajdziemy tutaj kurkumę, pieprz, chili, gałkę i rzadziej, ale także kozieradkę, kolendrę, kmin, cynamon, czosnek, gorczycę, pieprz oraz anyż. Curry jest nie tylko uważane za jedną z najzdrowszych przypraw świata, ale też nadaje potrawom wyrazisty smak i wcale nie jest bardzo ostra. Obecnie popularność zyskują gotowe pasty curry, które pozwalają bawić się smakiem tej przyprawy. Jednak w tej zapiekance idealnym rozwiązaniem jest dla mnie najbardziej tradycyjna opcja. Korzystam z curry w proszku.

Curry to jednak nie tylko przyprawa. W Indiach to także sposób połączenia składników, takich jak np. mięso czy ryby z warzywami, czasem ryżem. Ważne, by zawsze były w sosie.

Kierując się tymi wytycznymi, przygotowałam tę zapiekankę. Co ciekawe – wcale nie planowałam jej publikować 🙂 Ale jest tak pyszna… Spróbujcie sami.

zapiekanka curry

Zapiekanka Curry z kurczakiem

Składniki na 4-5 porcji.


Zapiekanka Curry z kurczakiem – składniki:

  • 20 g curry w proszku*
  • 70 dag filetów z piersi kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • oliwa do podsmażania
  • 100 g żółtego sera
  • 1 szklanka mrożonego zielonego groszku
  • 100 g ryżu
  • 1 szklanka kukurydzy konserwowej
  • 3 ogórki korniszony
  • słodka czerwona papryka w proszku, sól i pieprz,
  • na sos beszamelowy: szklanka mleka, 1 łyżka mąki pszennej, kawałek imbiru 1×1 cm.

*Tyle przyprawy zużyłam do zapiekanki. Warto jednak ilość regulować samemu, by nie przesadzić. Moja zapiekanka była wyrazista w smaku.

 

Zapiekanka Curry z kurczakiem – wykonanie:

Ryż ugotować w lekko posolonej wodzie. Odcedzić, połączyć z kukurydzą, płaską łyżeczką curry.

Kurczaka, cebulę i paprykę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać tłuszcz, zeszklić cebulkę oraz paprykę, a gdy będą już prawie miękkie, dodać kurczaka. Doprawić do smaku dwiema łyżeczkami curry,  łyżeczką słodkiej papryki, solą oraz pieprzem. Usmażyć, co jakiś czas mieszając.

Ogórki pokroić w kostkę. Groszek ugotować na miękko i odcedzić.  Ser żółty zetrzeć na tarce.

W rondlu zagotować mleko z łyżeczką curry, dwiema szczyptami soli, pieprzem oraz plasterkiem imbiru. Zaciągnąć mąką rozrobioną z odrobiną wody. Sos musi być gęsty.

W naczyniu do zapiekania układać kolejno: ryż z kukurydzą, kurczaka z patelni, ogórki, groszek, sos beszamelowy i na końcu żółty ser. Zapiekać krótko – tylko tyle, by ser się rozpuścił.

 

Smacznego!

Zobacz inna zapiekanki na blogu. 

4 komentarze

  1. Woda
    6 lutego, 2019 @ 12:56 pm

    W trakcie poszukiwania w sieci potrzebnych informacji znalazłam ten artykuł. Wielu autorom wydaje się, że mają rzetelną wiedzę na opisywany temat, ale niestety tak nie jest. Stąd też moje miłe zaskoczenie. Wielkie gratulacje! Niewątpliwie będę polecał to miejsce i regularnie wpadał aby przejrzeć nowe rzeczy.

    Reply

  2. maryskapl
    28 lutego, 2019 @ 3:23 pm

    Zrobiłam i nie pożałowałam ? następnym razem dodam więcej ogórków bo robić to będę nawet często ?

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      28 lutego, 2019 @ 3:36 pm

      Bardzo się cieszę, że smakowała 🙂

      Reply

  3. Kinga
    11 lipca, 2019 @ 12:37 pm

    Kurcze… co za blog!!! polubiłam od pierwszego wejścia. Masa inspirujących przepisów, dań i alternatyw, a co najważniejsze bez wymyślnych składników, pysznie, zdrowo i lokalnie. Szczerze polecam <3

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.Wymagane pola są oznaczone *