Ladenia to drożdżowy wypiek, który jest bardzo podobny do włoskiej pizzy, ale ma greckie korzenie. Na drożdżowym cieście, w tym przypadku grubszym, układa się cebulę i pomidory, po czym piecze na rumiano. Danie jest proste, szybkie w przygotowaniu i bardzo aromatyczne. Wystarczy wyrobić ciasto, zostawić je do podrośnięcia, potem wyłożyć na blaszkę. Ciasto smarujemy oliwą, by nie nasiąknęło sokiem z pomidorów. Na to sypiemy zioła, kładziemy posiekaną cebulę (ja lubię tutaj odmianę różową ze względu na jej łagodność), a następnie pomidory. Pomidory posypane grubą solą i ziołami stają się aromatyczne, a upieczona cebula nadaje wyrazistości całemu daniu.
Gdy pierwszy raz robiłam ladenię byłam zaskoczona jej smakiem, bo wszystko jest tutaj takie proste i wydawać by się mogło, że to nic specjalnego. Jakże się myliłam! Ladenia, chociaż jest banalna w wykonaniu, jest też pyszna! To taka kanapka w wersji lux. Wilgotna, na świeżutkim i ciepłym cieście, aromatyczna. Przeglądając greckie strony kulinarne zauważyłam, że wiele osób dodaje na jej wierzch także oliwki, ser feta czy paprykę, uzupełniając wersję podstawową. Zachęcam najpierw do wersji podstawowej, a później do jej urozmaicania.
Ten wypiek idealnie sprawdzi się jako dodatek do dań z grilla zamiast zwyczajnego pieczywa. Jedząc ją, sami pomyślicie podobnie. Ladenia to też super pomysł na wege obiad – jest to danie w całości roślinne.
Jeżeli lubicie takie przepisy, to z pewnością przypadnie wam do gustu także tureckie pide z wołowiną.
Ladenia – grecka pizza
Składniki na dużą wsuwaną blaszkę do piekarnika
Ladenia – składniki:
- 2 opakowania drożdży suszonych 14 g
- 4 szklanki mąki pszennej chlebowej lub zwykłej
- 1.5 szklanki ciepłej wody
- łyżeczka oregano i bazylii do ciasta
- łyżeczka z czubkiem soli
- 5 łyżek oliwy do ciasta
- oliwa do posmarowania
- 6 czerwonych cebul
- 6 pomidorów
- suszona bazylia i oregano jako przyprawy
- gruboziarnista sól morska
Ladenia – wykonanie:
W pierwszej kolejności przygotować ciasto.
Mąkę przesiać i wymieszać z suchymi drożdżami. Do ciasta dolać wodę, dodać sól, po łyżeczce suszonego oregano i bazylii, oraz 5 łyżek oliwy. Wyrobić. Zostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu na około pół godziny, aby ciasto podwoiło objętość.
Ciasto ponownie przerobić i rozwałkować na omączonej stolnicy na placek 1-2 cm grubości. Przełożyć na lekko oprószoną mąką stolnicę.
Wierzch ciasta posmarować oliwą, posypać ziołami.
Cebulę pokroić w piórka, posypać nią ciasto. Na cebulę ułożyć pomidory. Całość oprószyć gruboziarnistą solą i jeszcze raz posypać ziołami. Skropić oliwą.
Ladenię wstawić do piekarnika nagranego do 180 stopni i piec 30 minut na rumiany kolor.
Smacznego!
Łukasz
1 czerwca, 2019 @ 6:08 pm
Fantastycznie wygląda ta pizza! Będę musiał kiedyś wypróbować 🙂