Skip to content

Lasagne XXL

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Lazania to przepyszna zapiekanka, która świetnie wygląda, ładnie się kroi i jest baaaardzo smaczna. Dzisiaj przepis na lazanię tradycyjną, z mięsem mielonym i sosem beszamelowym, ale jeżeli ktoś ma ochotę na ten smak w wersji uproszczonej, to przypominam, że na blogu nie tak dawno był taki łatwy przepis – konkretnie na zapiekankę bolońską.
Składniki które podałam w przepisie wystarczą by zapełnić brytfannę o wielkości dużej blaszki do pieczenia – około 35 x 27. Taka ilość spokojnie starczy dla dużej rodziny – 6-8 osób. Można przygotować ją obok innych potraw na imprezę rodzinną, lub zmniejszyć składniki o połowę na obiad dla mniejszej rodziny 🙂

Składniki:
  • 500 g makaronu lasagne (np. Lubella) – powinno wejść 24 płaty na formę
  • żółty ser 30 dag
  • olej do natłuszczenia formy i do podgotowania płatów makaronu
farsz mięsny:
  • 1 kg mięsa zmielonego z łopatki lub szynki wieprzowej
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 duża biała cebula posiekana w kostkę
  • 1 marchew, starta na tarce o dużych oczkach
  • 2 puszki pomidorów z puszki – łącznie około 800 g
  • łyżka suszonej bazylii, pieprz i sól jako przyprawy
  • liść laurowy
sos beszamelowy:
  • 800 ml mleka 
  • 2 kopiaste łyżki mąki pszennej
  • gałka muszkatołowa – 1 łyżeczka
  • pieprz i sól
  • płaska łyżeczka czosnku w proszku

Wykonanie:

Makaron podgotować wkładając na wrzącą, posoloną wodę z dodatkiem oleju.  Ja gotowałam po 6-8 sztuk jednocześnie, przez 4-5 minut, tak by osiągnąć na pół miękkie płaty. Łyżką cedzakową wyciągać makaron i układać na brzegu durszlaka do odsączenia (bez płukania go bieżącą wodą). Bezpośrednio po wyciągnięciu rozdzielać makaron, kiedy wystygnie może być problem gdyż się poskleja.
Sos mięsny:
W dużej patelni rozgrzać tłuszcz. Wrzucić cebulę, marchew, czosnek i liść laurowy – posolić i podsmażać aż cebula osiągnie złoty kolor. Następnie dodać mięso, rozbić je łyżką i także podsmażać aż straci kolor surowego mięsa. Dodać przyprawy: bazylię, sól i pieprz. Podsmażyć całość, i dodać pomidory z puszki. Sos gotować przez około pół godziny – by część soków odparowała. Na koniec usunąć liść laurowy i uzupełnić przyprawy jeżeli sos jest mało pikantny.
Sos beszamelowy:
Mleko podzielić na dwie części – 600 i 200 ml. Tą większą część zagotować w rondelku z dodatkiem przypraw, natomiast w tej mniejszej rozmieszać dokładnie mąkę. Na wrzące mleko wlać roztwór mączny i chwilkę gotować stale mieszając, by sos zgęstniał.
Na natłuszczoną blaszkę układamy kolejno warstwy:
  1. Warstwa makaronu – należy pilnować by zachodził na siebie.
  2. Warstwa sosu mięsnego.
  3. Warstwa sosu beszamelowego.
  4. Druga warstwa makaronu.
  5. Sos mięsny.
  6. Sos beszamelowy.
  7. Trzecia  warstwa makaronu.
  8. Sos mięsny.
  9. Sos beszamelowy.
  10. Czwarta warstwa makaronu.
  11. Gruba warstwa sosu beszamelowego – makaron musi być dobrze przykryty.
  12. Warstwa startego żółtego sera.
Zapiekankę wstawić do piekarnika na 30 minut i piec w temperaturze 180 stopni. Po wyciągnięciu odczekać około 20 minut i dopiero wtedy kroić.
Smacznego! 🙂
Zajrzyj też na: Facebook /// Instagram

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *