Cannelloni nadziewane szparagami.

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Nadziewane szparagami Cannelloni to świetna przekąska, która pasuje niemal do wszystkiego. Czy postawimy je do dań z grilla, czy do stołu zastawionego sałatkami, czy przy talerzu pełnym szynek i serów to zawsze będzie się świetnie komponować. Ja swoje przekąski przygotowałam na czwartkowy mecz Polski ze Szwajcarią i podałam je miedzy innymi z kiełbaskami z grilla. Więc jeżeli zamierzacie robić strefę kibica u siebie w domu, to gorąco polecam ten przepis 🙂 Jestem przekonana, że Polska ponownie wygra 🙂

Składniki na około 10 – 12 przekąsek:
  • 0,5 kg zielonych świeżych szparagów
  • 10 -12 rurek Cannelloni Lubella 
  • 10 – 12 plasterków owędzanego boczku
  • gałązki pietruszki i kopru (lub np. szczypiorku) do zawiązania przekąsek
  • sól i cukier
  • łyżka smalcu do podsmażenia
Wykonanie:

W wysokim garnku zagotować wodę z dodatkiem cukru i soli. Na wrzącą włożyć szparagi – postawić je koronami do góry, tak by były lekko nad poziomem wody. Nakryć i gotować 5 minut.
Boczek podsmażyć na patelni.
Makaron gotować w posolonej wodzie przez 5 minut, by był al dente – by był lekko twardy i stawiał opór zębom. Wyjmować go łyżką cedzakową i nie czekając by się posklejał nadziewać go szparagami i układać na nim boczek. W ten sposób cała przekąska będzie się dobrze trzymać. Dla pewności można przewiązać całe rurki gałązką szczypiorku, czy pietruszki.

To wszystko 🙂
Smacznego!


Instagram /// Facebook

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *