Skip to content

Kurczak Caprese

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email

Kurczak Caprese – włoska kuchnia, prosta ale bardzo aromatyczna. Filety z kurczaka otaczamy w ziołach, a wszystko zapiekamy z dodatkiem sera mozzarella i niedużych pomidorków. Przygotowanie takiego dania to około 40 minut łącznie z czasem potrzebnym na pieczenie. Uwielbiam takie proste dania, które wystarczy podszykować, a reszta dzieje się sama 🙂

Polecam podać mięso z dodatkiem ryżu. Otrzymamy wtedy bardzo fajny, szybki, pożywny i zdrowy obiad.

kurczak caprese

Kurczak Caprese


Kurczak Caprese – składniki:

  • 1 kg filetów z piersi kurczaka
  • 250 g drobnych pomidorków (mogą być koktajlowe, daktylowe itp)
  • 250 g sera mozzarella
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano, tymianek, bazylia, czosnek w proszku, papryka, suszone pomidory (można użyć gotowej mieszanki przypraw kuchni włoskiej)
  • świeża bazylia listki
  • oliwa do smażenia.

Kurczak Caprese – wykonanie:

  1. Filety umyć i osuszyć. Otoczyć je w przyprawach obficie, a następnie obsmażyć krótko na patelni z dodatkiem oliwy. Dzięki temu mięso będzie bardziej soczyste.
  2. Do patelni dołożyć ser mozzarella posiekany w kostkę oraz przekrojone na pół pomidorki. Wstawić do piekarnika na pół godziny w 170 stopni, bez przykrycia.
  3. Po upieczeniu kurczaka przybrać bazylią i podawać.

SMACZNEGO!

 

Może zainteresuje Cię także: 

Kurczak curry z ananasem 

Francuski kurczak cebulowy 

Kurczak parmigiana z makaronem spaghetti 

Kurczak kapama w ziołach 

Kurczak po hiszpańsku 

8 komentarzy

  1. AnnaS
    12 sierpnia, 2020 @ 11:27 am

    Mm prawie zapachniało 🙂

    Reply

  2. Natalia
    19 sierpnia, 2020 @ 5:34 pm

    Jak to się stało, że u mnie mozarella zniknęła, a sosu tylko trochę na patelni? Przez to kurczak wyszedł suchy. Poza tym smaczne, ale chyba lepiej zamarynować dzień wcześniej by smak był intensywniejszy. Dałam sporo przypraw, ale jednak co postoi w lodówce to później lepiej przyjemnie smak przypraw.

    Reply

  3. Silico
    22 sierpnia, 2020 @ 12:05 pm

    Moja rodzina uwielbia kurczaka w różnych wersjach, dlatego często testuje nowe przepisy. Kurczaka Caprese przygotowywałam niedawno i wszystkim bardzo smakował. Ja zamarynowałam sobie mięso dzień wcześniej, by wydobyć jeszcze bardziej intensywny i wyrazisty smak. Dużą zaletą jest czas przygotowania 🙂 Kurczak w takiej wersji na pewno będzie częstym gościem w moim domu 🙂

    Reply

  4. Anna
    8 listopada, 2020 @ 3:47 pm

    A czy mogę dodać np. śmietankę na dno? Żeby wyszedł taki sos? 😉

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      8 listopada, 2020 @ 5:01 pm

      Można, pewnie 🙂

      Reply

  5. Lidia
    10 listopada, 2020 @ 1:25 pm

    Piersi pokrojone w kawałki czy w całości?

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      10 listopada, 2020 @ 5:24 pm

      Ja daję całe, tak jak w opisie. Ale można też przygotować w kawałkach 🙂

      Reply

  6. Lidia
    13 listopada, 2020 @ 9:10 pm

    Zrobiłam! Polecam pycha ?????? napewno na długo pozostanie w naszej kuchni ?????

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *