Francuski kurczak cebulowy
Każdy, kto lubi kuchnię francuską, zna zupę cebulową. Pyszną, pachnącą i banalnie prostą. Zupa cebulowa jest już jednak na moim blogu i to dwóch wariantach (włoska i francuska), i nie ją chcę Wam pokazać w tym przepisie, ale kurczaka inspirowanego właśnie tym daniem. Francuski kurczak cebulowy to danie bardzo proste, przy czym niezwykle aromatyczne, sycące i pyszne. Cebulę karmelizujemy na maśle, robimy sos z bulionem, podsmażamy kurczaka, a następnie całość zapiekamy pod serami. Niezależnie, czy masz czas na leniwe śniadanie, czy chcesz przygotować prosty obiad, czy może masz ochotę na romantyczną kolację – francuski kurczak cebulowy jest rewelacyjny i sprawdzi się w każdej porze dnia. Pysznie smakuje z dodatkiem świeżej kajzerki, czy bagietki.
Francuski kurczak cebulowy
Francuski kurczak cebulowy – składniki:
⦁ 4 pojedyncze filety z piersi kurczaka
⦁ 5 białych cebul
⦁ 500 ml bulionu (najlepiej wołowego)
⦁ masło do podsmażania
⦁ 2 łyżki oliwy
⦁ 2 łyżeczki mąki pszennej
⦁ 150 g sera mozzarella
⦁ 8 plastrów sera ementaler
⦁ siekany szczypiorek do posypania dania
⦁ pieprz i sól jako przyprawy.
Francuski kurczak cebulowy – wykonanie:
Cebulę obrać i pokroić w cieniutkie krążki. Na patelni rozgrzać masło, włożyć cebulę. Podsmażać około 20 minut, aż będzie miękka, słodka i złota. Wyjąć z patelni i odłożyć na bok.
Kurczaka oprószyć solą i pieprzem, spryskać oliwą. Włożyć na patelnię i smażyć z każdej strony kilka minut, aż się zarumieni. Dołożyć do kurczaka cebulę i wlać gorący bulion. Przykryć i dusić 15 minut, aby kurczak się ugotował. Następnie rozklepać mąkę z odrobiną wody i gorącego buliony, po czym wmieszać do dania, aby sos był gęsty.
Do sosu włożyć drobno pokrojona mozzarellę, a kurczaka przykryć plastrami szwajcarskiego sera. Zapiec w piekarniku przez kilka minut, aby się rozpuściły.
Kurczaka podawać posypanego świeżym szczypiorkiem i w towarzystwie świeżego pieczywa.
Smacznego!