Francuski kurczak cebulowy
Ka?dy, kto lubi kuchni? francusk?, zna zup? cebulow?. Pyszn?, pachn?c? i banalnie prost?. Zupa cebulowa jest ju? jednak na moim blogu i to dw?ch wariantach (w?oska i francuska), i nie j? chc? Wam pokaza? w tym przepisie, ale kurczaka inspirowanego w?a?nie tym daniem. Francuski kurczak cebulowy to danie bardzo proste, przy czym niezwykle aromatyczne, syc?ce i pyszne. Cebul? karmelizujemy na ma?le, robimy sos z bulionem, podsma?amy kurczaka, a nast?pnie ca?o?? zapiekamy pod serami. Niezale?nie, czy masz czas na leniwe ?niadanie, czy chcesz przygotowa? prosty obiad, czy mo?e masz ochot? na romantyczn? kolacj? – francuski kurczak cebulowy jest rewelacyjny i sprawdzi si? w ka?dej porze dnia. Pysznie smakuje z dodatkiem ?wie?ej kajzerki, czy bagietki.
Francuski kurczak cebulowy
Francuski kurczak cebulowy – sk?adniki:
? 4 pojedyncze filety z piersi kurczaka
? 5 bia?ych cebul
? 500 ml bulionu (najlepiej wo?owego)
? mas?o do podsma?ania
? 2 ?y?ki oliwy
? 2 ?y?eczki m?ki pszennej
? 150 g sera mozzarella
? 8 plastr?w sera ementaler
? siekany szczypiorek do posypania dania
? pieprz i s?l jako przyprawy.
Francuski kurczak cebulowy – wykonanie:
Cebul? obra? i pokroi? w cieniutkie kr??ki. Na patelni rozgrza? mas?o, w?o?y? cebul?. Podsma?a? oko?o 20 minut, a? b?dzie mi?kka, s?odka i z?ota. Wyj?? z patelni i od?o?y? na bok.
Kurczaka opr?szy? sol? i pieprzem, spryska? oliw?. W?o?y? na patelni? i sma?y? z ka?dej strony kilka minut, a? si? zarumieni. Do?o?y? do kurczaka cebul? i wla? gor?cy bulion. Przykry? i dusi? 15 minut, aby kurczak si? ugotowa?. Nast?pnie rozklepa? m?k? z odrobin? wody i gor?cego buliony, po czym wmiesza? do dania, aby sos by? g?sty.
Do sosu w?o?y? drobno pokrojona mozzarell?, a kurczaka przykry? plastrami szwajcarskiego sera. Zapiec w piekarniku przez kilka minut, aby si? rozpu?ci?y.
Kurczaka podawa? posypanego ?wie?ym szczypiorkiem i w towarzystwie ?wie?ego pieczywa.
Smacznego!