Skip to content

Lody brigadeiro

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email

Lody Brigadeiro
Brigadeiro to tradycyjny brazylijski deser. A dokładniej są to cukierki, które przygotowuje się z mleka skondensowanego, kakao w proszku, masła i posypki czekoladowej. Intensywne, słodkie i niewielkie są nazywane brazylijską truflą. I są bardzo popularne w krajach hiszpańskojęzycznych. Mnie także bardzo smakują, więc pokusiłam się i przygotowałam lody o smaku brigadeiro. Dodatek kremówki sprawia, że deser jest puszysty, ale nadal intensywny, smakujący tak, jak powinien smakować prawdziwy brigadeiro. Te lody są naprawdę wspaniałe. Kremowe, o gładkiej konsystencji i bardzo intensywne. To najlepsze lody czekoladowe, które nie tylko przygotowałam, ale jadłam kiedykolwiek!

Lody brigadeiro

Składniki:

1 puszka około 500 g mleka skondensowanego
500 ml śmietany kremówki 36%
3/4 szklanki dobrego jakościowo kakao
2 łyżki masła
czekoladowa posypka do dekoracji
wafle do podania.

Wykonanie:

W garnuszku połączyć masło, mleko skondensowane i kakao. Wstawić na niewielką moc palnika i podgrzewać 10 minut, aż wszystko ładnie się połączy, a masa będzie bardzo gęsta. Powinna być tak gęsta, by mieszając ją łyżką, było widać dno. Zostawić do przestygnięcia.

Kremówkę bardzo mocno schłodzić. Najlepiej włożyć ją na 20 minut do zamrażarki. 1/4 część śmietany połączyć z masą brigadeiro. Pozostałą kremówkę ubić na bardzo sztywno.
Do ubitej kremówki dodawać stopniowo masę czekoladową i delikatnie miksować, aż będzie jednolita. Przelać do pudełka, zamknąć szczelnie i wstawić do zamrażarki na minimum 6 godzin.
Podawać z czekoladową posypką.

Smacznego!

 

lody brigadeiro

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.