Kurczak zapiekany w pysznym sosie wywodzącym się z Hiszpanii. Ten sos będzie znakomity także do ryby, jednak podany na zimno. Mocno pomidorowy, z dużą ilością ziół i czosnku a do tego razem zapieczona papryka. Do tego dania można użyć dowolnego mięsa z kurczaka – może to być obrane mięso z całości, mogą być to pokrojone piersi, czy udźce. Całość natomiast warto podać z np. ryżem. Świetnie uzupełni to danie.
Składniki:
- mięso z kurczaka – około 1 kg – 1,5 kg
- 2 puszki pomidorów w zalewie własnej (mogą być krojone) – 800 g
- 2 czerwone papryki
- 1 cebula czerwona
- 2 ząbki czosnku
- pieprz, bazylia, sól, ostra papryka, słodka papryka, curry – jako przyprawy
- łyżka cukru jeżeli sos z pomidorów ma gorzkawy smak
Wykonanie:
Mięso z kurczaka natrzeć solą i pieprzem najlepiej poprzedniego dnia, lub choć 2-3 godziny przed pieczeniem.
Do naczynia żaroodpornego włożyć kurczaka z odrobiną tłuszczu. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. W tym czasie przygotować sos (zajmie to kilka minut).
Do naczynia przełożyć pomidory z puszki wraz z sosem. Jeżeli pomidory są całe, pokroić je. Paprykę i cebulę pokroić (ale nie za drobno), czosnek przecisnąć przez praskę i dołożyć wraz z przyprawami do naczynia z pomidorami. Całość musi być dość pikantna, gdyż podczas pieczenia z mięsa wydzielą się soki i nieco sos straci na wyrazistości.
Sos wylać na mięso i zapiekać całość tak długo by mięso było miękkie – około 60 minut, jednak najlepiej sprawdzić gotowość widelcem. Pierś będzie potrzebować 40 minut, udka około 70 minut. Jeżeli podczas pieczenia sos będzie się przypiekać, należy go pomieszać.
Podawać gorące z ryżem.
Smacznego! 🙂
Pozdrawiam ciepło.
Anonimowy
17 kwietnia, 2018 @ 9:59 am
Ale pomidory przekładamy już do nagrzanego naczynia z kurczakiem? Takie nagrzane naczynie nie pęknie?
Katarzyna Rzepecka
17 kwietnia, 2018 @ 10:11 am
Szkło hartowane takie jak do zapiekania nie powinno pęknąć.
Anonimowy
25 sierpnia, 2017 @ 8:28 am
Ale pomidory przekładamy już do nagrzanego naczynia z kurczakiem? Takie nagrzane naczynie nie pęknie?
Katarzyna Rzepecka
25 sierpnia, 2017 @ 10:44 am
Szkło hartowane takie jak do zapiekania nie powinno pęknąć.