Witajcie przed Majówką 🙂 Zapowiada się ładna pogoda, choć ostatnie dni wcale nie napawały optymizmem. Mam z tej okazji dla Was fajny przepis. Myślę, że posmakuje każdemu fanowi pizzy. My zamierzamy w ten weekend leniuchować na kocu przy dobrej książce (w tym momencie kocham to, że mieszkamy na wsi). Jeżeli wybieracie się na np. piknik to z pewnością będziecie chcieć zabrać ze sobą coś bardzo smacznego, więc ten przepis będzie jak znalazł 🙂
Paluchy zrobiłam z ciasta drożdżowego, z mąki wrocławskiej – ta świetnie nadaje się do takich wyrobów. Ostatnimi czasy bardzo polubiłam mąki z Lubelli – nie mają tradycyjnej papierowej torebki (co sprawia że jest szczelniejsza) i mają bardzo poręczne zamykanie, do tego są naprawdę bardzo smaczne. Mąkę pokazałam na drugim zdjęciu. U nas jest dość ciężko ją jeszcze dostać, ale warto naprawdę się rozejrzeć. W całym przepisie jest bardzo dużo sera, całość jest naprawdę bardzo mocno serowa! Polecam 🙂
Składniki:
na ciasto:
- 0,5 kg mąki pszennej wrocławskiej Lubella
- opakowanie drożdży instant 7 g
- 1 szklanka letniej wody
- łyżeczka soli
Poostałe składniki:
- 40 dag sera żółtego
- oregano, pieprz, sól
- 5 plastrów salami (dużych)
- 20 dag pieczarek
- bardzo dobry jakościowo ketchup do posmarowania ciasta
- 2 ogórki kiszone
Wykonanie:
Składniki na ciasto umieścić w dużym naczyniu i zagnieść na gładką masę. Oprószyć delikatnie mąką, nakryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 40 minut w ciepłym miejscu.
W tym czasie podszykować pozostałe składniki. Pieczarki pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na tłuszczu aż będą miękkie. Ogórki i salami pokroić w kosteczkę. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm kształtując długi prostokąt, posmarować go cienko ketchupem, na to posypać obficie oregano i oprószyć pieprzem. Prostokąt podzielić na dwie części. Na jedną położyć ser, pieczarki, ogórka i szynkę a drugą częścią (tą bez farszu) ketchupem do wewnątrz nakryć tą pierwszą tak by farsz zamknąć w środku. Placek pizzy podzielić na paski o szerokości około 3-4 cm i każdy kawałek zawijać jak świderek.
Tak przygotowane paluchy wkładać do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec około 15 minut.
Smacznego! 🙂
Pozdrawiam ciepło i życzę udanego weekendu!!!
Słodkie okruszki
1 maja, 2016 @ 5:43 pm
Pysznie. Coś dla mnie.
Pozdrawiam