Ogórki po chińsku to przepis, który możecie znać także pod nazwą krokodylki, albo ogórki z chili. Te paseczki są chrupiące, lekko słodkie i wyraziste. Delikatnie też pieką w podniebienie. Bardzo lubiane przez moich domowników. Idealnie sprawdzą się zimą zamiast letniej mizerii do obiadu w zimowej porze.
To przepis z tych, który po prostu trzeba przygotować, bo gdzieś się spróbowało i smakuje tak, że palce lizać. Te krokodylki są naprawdę przepyszne. Będę wracać do nich każdego roku. W tym przypadku mam recepturę od siostry, z którą zawsze wymieniamy się przepisami na konserwy zimowe. Bardzo Wam polecam, jeżeli jeszcze nie mieliście przyjemności spróbować tych ogórków.
Ogórki po chińsku
Ogórki po chińsku – składniki:
- 2,5 kg ogórków
- 2 główki czosnku
- 1.5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka chili w proszku
- 1,5 szklanki octu
- 1/4 szklanki oleju
- 500 g cukru.
Ogórki po chińsku – wykonanie:
- Ogórki umyć i pociąć na ćwiartki w przypadku niedużych ogórków gruntowych lub na ósemki i paseczki 4-5 cm, gdy korzystamy z ogórków szklarniowych.
- Czosnek obrać, ząbki podzielić na plasterki.
- W naczyniu połączyć ze sobą przygotowane ogórki, czosnek, sól oraz chili. Odstawić na 2-3 godziny. Następnie włożyć w słoiki.
- W garnku zagotować ocet z olejem i cukrem, stale mieszając, by cukier się rozpuścił.
- Tak przygotowaną zalewą zalać ogórki i zakręcić. Pasteryzować 5-7 minut.
Smacznego!
Jeżeli zaciekawiły Cię ogórki po chińsku, zobacz także:
Surówka na zimę z sześciu składników
Ewa
30 czerwca, 2021 @ 4:54 pm
Wszystko dobrze ale z tą zalewą jest coś nie tak bo starcza jej na bardzo mało i trzeba dużo dorobić.
Katarzyna Rzepecka
2 lipca, 2021 @ 9:45 pm
Jest ok, tej zalewy nie ma dużo. Ogórki należy układać ciasno.
Kasia
21 lipca, 2021 @ 9:05 am
Czy ta zalewa jest bez wody?
Katarzyna Rzepecka
22 lipca, 2021 @ 9:25 am
Tak, bez wody.
Marta
29 lipca, 2021 @ 12:17 pm
Ile z tej porcji wychodzi słoików?