Skip to content

Domowe bułki do hot dogów

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email

Domowe bułki do hot dogów – pulchne, mięciutkie i lekko chrupiące. Posypane makiem i przecięte wzdłuż są idealne do wypełniania ich parówką czy kabanosem, a także innymi ulubionymi dodatkami. Przygotowanie wcale nie jest trudne, a od czasu do czasu warto przygotować domowy fast food na pysznych bułkach. Nie dostaniecie takich w sklepie – to jest pewne.

domowe bułki do hotdogów

Domowe bułki do hot dogów


Domowe bułki do hot dogów – składniki na około 16 sztuk:

  • 900 g maki pszennej uniwersalnej
  • pół szklanki maki żytniej 720
  • mak do posypania
  • 4 duże jaja lub 5 małych
  • pół kostki świeżych drożdży, czyli 50 g
  • 250 ml wody
  • 150 ml pełnego mleka
  • 60 g masła
  • dwie łyżki cukru
  • łyżeczka soli.

 

Domowe bułki do hot dogów – wykonanie:

  1. Do miski przesiać mąki, dołożyć sól, cukier i połączyć.
  2. Mleko połączyć z wodą i podgrzać, aby było ciepłe (ale nie gorące). Rozpuścić w nich drożdże.
  3. Do miski z mąką dodać jajka (z wyjątkiem jednego białka, które zostawiamy do pomalowania przed pieczeniem bułeczek). Wlać roztopione masło, wodę z mlekiem i drożdżami. Ciasto dobrze wyrobić. Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na 40-60 minut.
  4. Ciasto ponownie przerobić. Podzielić na 16 równych części. Każdą cześć uformować w podłużny wałeczek i układać na papierze wyłożonym do pieczenia. Zostawić pod ściereczką na 10 minut do podrośnięcia.
  5. Bułki posmarować białkiem rozrobionym z odrobiną wody i posypać makiem.
  6. Piec z nagrzanym do 180 stopni piekarniku z włączonym termoobiegiem przez 22 minuty lub do momentu aż będą złote.
  7. Upieczone wyjąć i przed przekrojeniem zostawić na chwilę do przestygnięcia.

Smacznego!

 

Zobacz podobne przepisy:

Bułki pszenne na drożdżach 

Najlepsze bułki do hamburgerów 

Rogale z makiem

Tureckie chlebki do nadziewania 

Man tou w dwóch wersjach 

 

domowe bułki do hot dogów

2 komentarze

  1. Ela
    9 lipca, 2020 @ 8:45 pm

    Testowałam przepis i moja rodzina była zachwycona 🙂 znacznie lepsze niż te gotowe ze sklepu. Poza tym nadają się nie tylko do hot dogów. Moje dzieci wykorzystały je sobie również do przygotowania kanapek do szkoły. Staram się zastępować produkty kupione w sklepie domowymi zamiennikami, więc na pewno jeszcze nie raz takie bułki przygotuję 🙂

    Reply

  2. Oliwia
    14 października, 2020 @ 8:28 am

    Wyglądają naprawdę świetnie 🙂 jeszcze nie próbowałam ale mam zamiar wykonać, mam teraz duzo wolnego czasu przez pogodę to trochę po eksperymentuje.

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *