Najlepsze bułki do hamburgerów powinny być maślane, miękkie, a jednocześnie wilgotne (w żadnym wypadku suche) i nie powinny się kruszyć. No i powinny być leciutko słodkie. Bułki do hamburgerów, które możemy dostać w sklepach, są naprawdę kiepskie. Przede wszystkim są suche. Napompowane. I nijak im do prawdziwych bułek do tych słynnych kanapek. Ba! Nawet w burgerowniach można dostać kotleta w kiepskiej bułce. Moja rada? Nie możesz kupić, zrób sobie sama.
Obiecałam moim chłopcom, że zrobię im takie prawdziwe burgery. Z wypasionym kotletem i ich ulubionymi dodatkami. A, że przy okazji można przemycić w kanapce naprawdę wiele dobroci, postanowiłam zrobić własne bułki. Niech będzie pysznie od podstaw. Nie są to bułki dietetyczne, bo nie to chciałam osiągnąć, ale są to takie bułki, że naprawdę smakują i są syte. Prawdziwe amerykańce. Są takie, jakie powinny być i ten przepis może się przydać wiele razy, kiedy postanowicie wyprawić domówkę, czy chociażby zechcecie zrobić je na obiad. Te bułki do hamburgerów naprawdę wymiatają inne.
Przepis na najlepsze domowe bułki do hamburgerów
Składniki na 16 bułek:
Do zaczynu:
200 g mąki pszennej 550
50 g świeżych drożdży
4 łyżki cukru
250 ml ciepłego mleka
Drożdże rozkruszamy, dosypujemy cukier, mąkę, oraz wlewamy mleko. Mieszamy łyżką. Zostawiamy na 30 minut.
Składniki na ciasto właściwe:
800 g mąki pszennej typ 550
250 ml śmietany kremówki 36%
150 g miękkiego masła
6 żółtek
łyżeczka soli
białko do posmarowania wierzchu i sezam do posypania wierzchu
Wykonanie:
Wszystkie składniki umieszczamy w misce z zaczynem i wyrabiamy kilka minut, aż ciasto będzie jednolite. Powstanie nam gęsta, ciężka kulka. Odstawiamy pod przykryciem na 3 godziny, aż podwoi objętość.
Po tym czasie ciasto krótko przerabiamy i dzielimy na 16 równych części (najpierw całość kroimy na pół, następnie pół jeszcze na pół itd.). Każdy kawałek formujemy w kulkę, mocno spłaszczamy i odstawiamy na papier do pieczenia do wyrośnięcia na 30 minut. Ciasto jest gęste, nie klei się do rąk.
Podrośnięte bułeczki ponownie spłaszczamy dłonią, smarujemy białkiem i posypujemy sezamem i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w nagrzanym do 220 stopni piecu z termoobiegiem przez 10-12 minut, do brązowego koloru. Wyjmujemy i studzimy na kratce. Dopiero gdy są chłodne, kroimy.
Bułki do hamburgerów można z powodzeniem zamrozić.
Smacznego!
Karolina Lewandowska
17 kwietnia, 2018 @ 11:53 am
Wyglądają super. Musze koniecznie zrobić i zamrozić! 🙂
Karolina Lewandowska
9 kwietnia, 2018 @ 9:39 am
Wyglądają super. Musze koniecznie zrobić i zamrozić! 🙂
Anonimowy
17 kwietnia, 2018 @ 11:53 am
4 łyżki cukru do bułek hamburgerowych ,dobre.
Katarzyna Rzepecka
17 kwietnia, 2018 @ 2:55 pm
Tak jak pisałam. To nie ma być dietetyczny przepis, to mają być bułki do hamburgera, które naprawdę są smaczne i takie jak powinny być.
Anonimowy
9 kwietnia, 2018 @ 3:47 pm
4 łyżki cukru do bułek hamburgerowych ,dobre.
Katarzyna Rzepecka
9 kwietnia, 2018 @ 4:25 pm
Tak jak pisałam. To nie ma być dietetyczny przepis, to mają być bułki do hamburgera, które naprawdę są smaczne i takie jak powinny być.