Domowe hamburgery wołowo-wieprzowe. Sos do hamburgerów.

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Kiedy się mówi “A”, trzeba powiedzieć też “B”. W ostatnim wpisie pokazywałam Wam idealne bułki do hamburgerów. By tamten przepis był kompletny, powinny się znaleźć na blogu także i domowe hamburgery. Dla mnie idealny domowy hamburger to taki, który oprócz wyśmienitych i wilgotnych bułek drożdżowych z sezamem, zawiera także odpowiedni sos i kawał dobrego mięsa. Pisząc o sosie, mam na myśli nie ketchup, czy majonez, ale mieszankę, którą używam często także do sałatek. Przepyszne uzupełnienie. A jeżeli chodzi o mięso… Kluczem do sukcesu jest odpowiednie doprawienie. Kotlet musi być wyrazisty, ale też soczysty. Reszta dodatków takich jak sałata, czy ser to już kwestia indywidualna i warto dać tutaj po prostu to, co się lubi najbardziej.

 

kotlety do domowych burgerów

Domowe hamburgery wołowo-wieprzowe. Sos do hamburgerów. 
Proporcje na 8 sztuk. 



Domowe hamburgery
Składniki na kotlety:

  • 40 dag mielonej wołowiny
  • 40 dag mielonej wieprzowiny
  • 100 ml rosołu (ewentualnie wody)
  • nieduża cebula posiekana bardzo drobno
  • sól i pieprz
  • 2 żółtka
  • łyżka musztardy stołowej
  • płaska łyżeczka musztardy Dijon (lub innej ostrej)
  • olej do formowania i smażenia
Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu i wyrabiamy kilka minut, aż masa będzie lśniąca i w miarę jednolita. Całość musi być wyrazista, lekko pikantna i wyczuwalnie słona (ale nie przesolona ;-)). Natłuszczoną olejem dłonią urywamy część masy i formujemy kulkę, którą spłaszczamy na placek. Tak przygotowany kotlet kładziemy w rozgrzanej grillownicy, opiekaczu czy na patelni (a nawet możemy upiec w piekarniku) i smażymy na złoty kolor przez kilka minut. Mięso nie może być surowe.
 
Składniki na sos do hamburgerów:
  • 3 łyżki majonezu
  • łyżka musztardy stołowej
  • łyżeczka musztardy Dijon
  • 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego
Wszystkie składniki dokładnie łączymy ze sobą.



Pozostałe składniki:

  • 8 bułek do hamburgerów (tutaj przepis)
  • sałata
  • pomidor
  • zielony ogórek
  • ogórki kwaszone lub np. ogórki kanapkowe
  • rzodkiewka
  • ulubione kiełki
  • rukola
  • żółty ser w plastrach
  • lub inne ulubione warzywa
Domowe hamburgery
Wykonanie:
 
Bułki od hamburgerów kroimy na pół i zrumieniamy na patelni częścią wewnętrzną do spodu, po czym smarujemy je sosem.
Następnie budujemy hamburgery, układając sałatę, kotlet, ser, ulubione dodatki i ponownie sałatę.
I zajadamy <3

Smacznego!
bułka do hamburgera

 

6 komentarzy

  1. I Am Anja
    17 kwietnia, 2018 @ 9:52 am

    Fajny przepis 🙂

    Reply

  2. I Am Anja
    11 kwietnia, 2018 @ 5:04 am

    Fajny przepis 🙂

    Reply

  3. Trener biznesu
    17 kwietnia, 2018 @ 9:52 am

    Prezentują się fantastycznie i pewnie muszą być pyszne 🙂

    Reply

  4. Trener biznesu
    11 kwietnia, 2018 @ 10:42 am

    Prezentują się fantastycznie i pewnie muszą być pyszne 🙂

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *