Polędwica wieprzowa faszerowana musem brokułowym i suszonymi morelami to propozycja na ciekawy niedzielny obiad. Delikatne mięso wieprzowe, zawinięte w owędzany boczek, by było wilgotne i aromatyczne, a wewnątrz wkładka w postaci musu brokułowego z dodatkiem owoców, które po ususzeniu mają szlachetny smak. Danie pyszne, miękkie, i bardzo smaczne. Idealnie smakuje z pieczonymi ziemniakami (przepis tutaj i tutaj). Myślę, że fajnie by wyszło także z młodą kapustą.
Polędwica wieprzowa faszerowana musem brokułowym i suszonymi morelami
Składniki:
polędwiczka wieprzowa o wadze ok. 600 g
10 długich plastrów owędzanego boczku bez skóry
1 brokuł o wadze 500 g
100 g suszonych moreli
1 jajo
50 ml śmietany kremówki
łyżeczka świeżego, posiekanego tymianku (ewentualnie suszonego)
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Polędwicę przekrawamy wzdłuż po jej boku. Rozkładamy mięso i tłuczemy jak kotleta, na cieniutki placek. Oprószamy solą oraz pieprzem.
Morele parzymy wrzątkiem, następnie kroimy na mniejsze kawałki.
Brokuł gotujemy na miękko z dodatkiem soli. Zostawiamy, by leciutko przestygł, a po chwili blendujemy na krem. Dodajemy do niego jajko, tymianek, kremówkę oraz morele. Łączymy łyżką. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Na folii aluminiowej układamy warstwę plasterków boczku. Na środek boczku kładziemy polędwicę. Na środek polędwicy układamy mus brokułowy. Całość zawijamy w roladę i owijamy dokładnie folią aluminiową. Wierzch folii nakłuwamy w kilku miejscach patyczkiem do szaszłyków, po czym polędwicę wstawiamy do piekarnika na 40 minut. Pieczemy w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie rozcinamy folię i pieczemy już bez żadnego przykrycia, by boczek się zrumienił, przez kolejne 20 minut.
Mięsko kroimy na grubsze plastry, gdy lekko przestygnie. Polędwica wieprzowa faszerowana musem brokułowym i suszonymi morelami powinna posmakować zwłaszcza męskiemu gronu. Mój mąż bardzo sobie to danie chwalił.
Smacznego!
Ewa
17 kwietnia, 2018 @ 11:53 am
Podoba mi się taki pomysł na obiad:)
Katarzyna Rzepecka
17 kwietnia, 2018 @ 9:52 am
Dziękuję ☺
Ewa
13 kwietnia, 2018 @ 9:55 am
Podoba mi się taki pomysł na obiad:)
Katarzyna Rzepecka
13 kwietnia, 2018 @ 12:45 pm
Dziękuję ☺