Ser z jogurtu greckiego podbija ostatnimi czasy internet. Nie ma się co dziwić – ten banalnie prosty przepis jest rewelacyjny, zdrowy, i ma ogromne zastosowanie kuchenne, więc jeżeli jeszcze nie zaznajomiłeś się z labneh, to najwyższa pora to zmienić.
By zrobić ser z jogurtu greckiego, wystarczy go odcedzić przy pomocy gazy lub pieluszki tetrowej. Tak – to wszystko! Nie musimy ogrzewać mleka, nie musimy absolutnie nic z nim robić – po prostu dajmy czas, aby serwatka oddzieliła się od naszego serka.
Labneh przywędrował do nas z Bliskiego Wschodu. Ten ser jogurtowy to idealna propozycja dla osób, które szukają zamiennika masła do kanapek. Pieczywo posmarowane odrobiną takiego sera z jogurtu jest nie tylko mniej kaloryczne, ale i smaczniejsze! Ser jest kremowy, delikatny i podobny do Almette, ale ma jeszcze gładszą konsystencję. Można go wykorzystać niemal wszędzie tam, gdzie stosuje się typowy nasz polski biały ser – do past, do serników, naleśników. Jest dobry i na słodko i na wytrawnie.
Najłatwiejszy ser na świecie. Ser z jogurtu greckiego – Labneh.
Składniki:
– metrowa gaza (kupisz w każdej aptece) lub pieluszka tetrowa
– grube nici
– 1 kg gęstego jogurtu greckiego (warto zwrócić uwagę na skład, wybieramy tylko taki jogurt, który ma w sobie mleko oraz szczepy bakterii, ewentualnie śmietankę).
Na 1 kg jogurtu dajemy 1 łyżeczkę soli, jeżeli chcemy otrzymać ser słony.
Można dodać wszelkie dodatki, które najbardziej lubimy: czosnek (odrobinę), świeże zioła drobno posiekane, suszone zioła, a nawet drobniutko posiekaną rzodkiewkę itp.
Wykonanie:
Jogurty za pomocą łyżki łączymy z dodatkami lub po prostu je mieszamy, jeżeli chcemy otrzymać serek całkowicie naturalny. Gazę składamy na cztery części i wykładamy nią durszlak. Jogurty przelewamy do sita i zawijamy w gazę, wiążąc ją ciasno na górze – tworzymy sakiewkę z gazy, wewnątrz której znajduje się jogurt.
Tak przygotowany ser odstawiamy na minimum 24 godziny do lodówki. Taki czas pozwoli uzyskać nam ser, który można kroić. Serwatki powinno być w konsekwencji tyle, ile sera na sicie. Około połowa masy odejdzie. Co jakiś czas można przewiązać supeł niżej, by ser szybciej się odsączał. Ja swój ser trzymałam na sicie 48 godzin.
Tak przygotowany ser z jogurtów greckich można z powodzeniem przechowywać w lodówce przez kilka dni.
Nawet trzykrotnie zmielony biały ser, nie jest tak aksamitny jak labneh.
Bardzo polecam!
17 kwietnia, 2018 @ 9:53 am
Uwielbiam!
A zawsze kupuję, zamiast po prostu zrobić w domu…
🙂
2 czerwca, 2021 @ 8:46 pm
gdzie kupujesz?
10 marca, 2018 @ 5:07 pm
Uwielbiam!
A zawsze kupuję, zamiast po prostu zrobić w domu…
🙂
17 kwietnia, 2018 @ 11:53 am
możesz zarekomendować jakiś jogurt? bo stałam w sklepie dziś przed regałem i… nie kupiłam nic
17 kwietnia, 2018 @ 11:56 am
Aniu. Weź gęsty jogurt o jak najprostszym składzie. Jeżeli chodzi o rekomendacje, to przyznam szczerze, że ten ser robiłam z jogurtu Zotta. Ale wychodzi drożej. W Dino kupiłam jogurt za 1.80zl (nie pamiętam niestety nazwy) i wyszedł taki sam. Koleżanka kupuję w Biedronce i też sobie chwali. Moim zdaniem najważniejsze to gęstość. Szybciej się odsaczy. Tak naprawdę nawet z jogurtu owocowego wyjdzie taki serek, tylko będzie to mniej z racji większej ilości serwatki. Jogurt grecki to odsaczony jogurt naturalny.
16 marca, 2018 @ 6:42 pm
możesz zarekomendować jakiś jogurt? bo stałam w sklepie dziś przed regałem i… nie kupiłam nic
16 marca, 2018 @ 7:53 pm
Aniu. Weź gęsty jogurt o jak najprostszym składzie. Jeżeli chodzi o rekomendacje, to przyznam szczerze, że ten ser robiłam z jogurtu Zotta. Ale wychodzi drożej. W Dino kupiłam jogurt za 1.80zl (nie pamiętam niestety nazwy) i wyszedł taki sam. Koleżanka kupuję w Biedronce i też sobie chwali. Moim zdaniem najważniejsze to gęstość. Szybciej się odsaczy. Tak naprawdę nawet z jogurtu owocowego wyjdzie taki serek, tylko będzie to mniej z racji większej ilości serwatki. Jogurt grecki to odsaczony jogurt naturalny.
17 kwietnia, 2018 @ 11:53 am
A mozna taki ser do pierogow ruskich?
17 kwietnia, 2018 @ 11:56 am
Pewnie, że tak!
20 marca, 2018 @ 3:25 pm
A mozna taki ser do pierogow ruskich?
20 marca, 2018 @ 5:34 pm
Pewnie, że tak!
17 kwietnia, 2018 @ 11:53 am
Zrobiłam. Serek wyszedł faktycznie jak idealne smarowidło.
Będę robić częściej.
Dzięki!
21 marca, 2018 @ 7:54 am
Zrobiłam. Serek wyszedł faktycznie jak idealne smarowidło.
Będę robić częściej.
Dzięki!
17 kwietnia, 2018 @ 11:53 am
Raptem 2 przepisy przeczytalam, jeden wyprobowalam….Rewelacja !!! i juz Cie uwielbiam 🙂 Pozdrawiam serdecznie Kasia 🙂
17 kwietnia, 2018 @ 11:56 am
Cieszę się bardzo <3
Pozdrawiam!
22 marca, 2018 @ 7:38 pm
Raptem 2 przepisy przeczytalam, jeden wyprobowalam….Rewelacja !!! i juz Cie uwielbiam 🙂 Pozdrawiam serdecznie Kasia 🙂
22 marca, 2018 @ 10:42 pm
Cieszę się bardzo <3
Pozdrawiam!
19 grudnia, 2018 @ 4:01 pm
Ja właśnie jestem w trakcie robienia serka. za pierwszym razem wyszedł wyśmienicie.
Robię teraz drugi raz i jedna rzecz mnie martwi. jogurt odsącza się 1.5 dnia a praktycznie nie zmienił konsystencji. Kupiłam jogurt grecki „greek style”. Był bardzo gęsty. Nie wiem czy z jogurtem jest coś nie tak czy potrzebuje więcej czasu żeby zgestniec do konsystencji serka?
19 grudnia, 2018 @ 4:19 pm
Nie znam tego jogurtu, ale bardzo mozliwe, że ma on w sobie po prostu mało serwatki skoro był bardzo gęsty A serwatka nie odchodzi? A jeżeli odchodzi A serek nie gestnieje to nie wiem co może być przyczyną… warto jeszcze trochę potrzymac i sprawdzić np jutro. Mam nadzieję, że się uda 🙂
23 maja, 2019 @ 2:03 pm
Lecznicze i odżywcze właściwości serwatki ściśle związane są z zawartymi w niej witaminami oraz minerałami. Może być ona spożywana przez wszystkich, bez względu na wiek, płeć czy ogólny stan zdrowia. 100 gramów serwatki to wartość energetyczna wynosząca 26 kcal. Produkt ten jest także bogatym źródłem takich składników jak:
Witaminy: A, C, B1, B2, B6, B12
Biotyna
Żelazo
Fosfor
Jod
Magnez
Wapń
Potas
5 maja, 2020 @ 8:05 am
A czy to wyjdzie bez soli?