Jeżeli zastanawiacie się, co zjeść na kolację, podwieczorek, czy jakikolwiek inny posiłek w ciągu dnia, który ma być zdrowy ale też sycący i smaczny – sięgnijcie po te wrapy z omletów. Przygotowanie nie jest trudne, ot – smażymy jak naleśniki, ważne tylko by wypełnić je wyrazistymi dodatkami. Ja dołożyłam obok świeżego ogórka także ogórka małosolnego, rukolę, szynkę, sałatę. Może być też ser feta, czy jak ktoś lubi – nawet pieczone mięso.
Całość świetnie zastępuje pszenne tortille. Co prawda, czuć, że to jest jednak omlet a nie tortilla, ale tak podany omlet smakuje moim zdaniem wybornie.
Wiosenne wrapy z cieniutkich omletów.
Z jednego jajka wychodzi jeden omlet na średniej wielkości patelni.
Na jedno jajko dodajemy jedną łyżkę zimnej wody.
Składniki na omlety:
- 5 jaj
- 5 łyżek wody
- szczypta soli i pieprzu
- garść siekanego koperku
- oliwa z oliwek
Wykonanie:
Składniki umieścić w misie miksera i zmiksować na jednolitą, gładką masę. Na patelni rozgrzać odrobinę tłuszczu i wlać porcję jaj. Ważne, by patelnia nie była mocno rozgrzana – smażymy w niskiej temperaturze, by jajka delikatnie i stopniowo się ścinały. Placuszki będą wtedy elastyczne, a nie suche i twarde. Gdy omlet jest ścięty i brzegi odchodzą od patelni, podważamy go łyżką i przekładamy na drugą stronę.
Gotowe omlety faszerujemy ulubionymi dodatkami i zawijamy najpierw dolną część do środka, by zabezpieczyć środek, następnie boki, tworząc otwartą kopertę.
Dodatki, przykłady:
- sałata
- ser feta
- pieczone mięso
- szynka dobrej jakości
- ser wędzony
- ryby wędzone
- rzodkiewka
- rukola
- salami
- papryka
- różnego rodzaju ogórki (korniszony, małosolne, kwaszone itp)
- Wasze pomysły,
Smacznego! 🙂
Marzena Terka
17 kwietnia, 2018 @ 10:01 am
Hmm. Pychotka. Muszę zrobić.
Katarzyna Rzepecka
17 kwietnia, 2018 @ 10:04 am
Smacznego 🙂
Dziękuję za odwiedziny :*
Anna Maciejewska
17 kwietnia, 2018 @ 10:01 am
Bardzo dobre. Takie to proste, a sama nie wpadłam na to wcześniej 🙂
Marzena Terka
20 czerwca, 2017 @ 7:04 pm
Hmm. Pychotka. Muszę zrobić.
Katarzyna Rzepecka
20 czerwca, 2017 @ 8:29 pm
Smacznego 🙂
Dziękuję za odwiedziny :*
Anna Maciejewska
20 czerwca, 2017 @ 8:49 pm
Bardzo dobre. Takie to proste, a sama nie wpadłam na to wcześniej 🙂