Bułki pszenne na drożdżach – najzwyklejsze buły, takie, jakie można kupić w sklepach spożywczych czy piekarniach. Wypieczone mają twardawą i złotą skórkę, a w środku są mięciutkie i pulchne. Po wyrobieniu ciasta zostawiamy je na pół godziny do wyrośnięcia. Jeżeli mamy czas, można im pozwolić dłużej wyrastać, wtedy będą jeszcze pulchniejsze! Po wyrobieniu kuleczek, także dobrze jest im dać odpocząć przed wstawieniem do pieca.
Z podanego przepisu wychodzi około 20 bułeczek.
Bułki pszenne
Bułki pszenne – składniki:
- 1 kg mąki pszennej tortowej
- 75 g świeżych drożdży (3/4 kostki)
- pół szklanki oleju
- 600 ml letniej przegotowanej wody
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru.
Bułki pszenne wykonanie:
- Drożdże skruszyć do naczynia, wlać do nich letnią wodę i zamieszać. Gdy zaczną puchnąć po kilku minutach, dołożyć pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i zostawić do podrośnięcia na pół godziny.
- Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem.
- Ciasto podzielić najpierw na pół, potem znów na pół i każdą część na pięć kolejnych, tak aby powstało dwadzieścia bułeczek. Kawałki ciasta uformować dłońmi w kulki. Ciasto nie powinno lepić się do dłoni.
- Surowe bułeczki układać na blaszce i zostawić na pół godziny do podrośnięcia. Po tym czasie spłaszczyć je dłonią i naciąć nożem wzdłuż lub ucisnąć drewnianą łyżką.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 22-24 minuty na złotobrązowy kolor.
Smacznego!
Majka
11 marca, 2021 @ 6:03 pm
Świetne bułeczki 😍 Na mące typ 650 też wychodzą 🙂