Coraz częściej robię pasty do kanapek. Nie wiem, czy tylko ja tam mam, ale sklepowe szynki smakują mi wszystkie bardzo podobnie i ciężko jest mi trafić taką, która jest faktycznie smaczna (no chyba że zapłacę 50 zł za kg a w ten sposób to portfel poczuje ubytek pieniędzy szybko). Natomiast zwykła szynka połączona z kilkoma składnikami smakuje już o niebo lepiej 🙂 Proponuję ją z zielonym ogórkiem, szczypiorkiem i jajkiem.
Składniki:
- 10 dag szybki wieprzowej w plastrach
- 3 jajka
- pęczek szczypiorku
- łyżka jogurtu lub majonezu
- pieprz i sól jako przyprawy
- 1 ogórek gruntowy lub 1/3 zielonego długiego szklarniowego
Wykonanie:
Jaja ugotować na twardo, schłodzić, obrać i pokroić w drobniutką kosteczkę. Szczypior umyć, bardzo drobno posiekać. Z ogórka usunąć skórkę, pokroić w kostkę. Podobnie postąpić z szynką, także ją drobno posiekać.
Wszystkie składniki umieścić w głębokim talerzu, doprawić solą oraz pieprzem, połączyć z jogurtem.
Smacznego! 🙂
Płatki pod oczy piankowe
28 kwietnia, 2015 @ 10:15 am
Pasta wygląda bardzo smakowicie! 😉
Kingefashion
13 maja, 2015 @ 6:37 pm
Pyszności 🙂 Na moim blogu pojawił się nowy post: http://kingefashion.com/big-pink-bag/ Zapraszam serdecznie :)! Dodaję do obserwowanych, będę zaglądać tutaj częściej. Buziaki Kingefashion;*
Sylwia
18 maja, 2015 @ 6:34 pm
pyszna 🙂 lubię pasty, a jeśli składnikiem jest jajko to dopiero!