Skip to content

Twaro?ek kanapkowy z mi?t? i szczypiorkiem.

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Dzi? post wypad? w poniedzia?ek, wi?c jest propozycja na ?niadanie. Prosta pasta do kanapek z bia?ego sera, jaj z dodatkiem mi?ty (idealnie pasuje do ser?w) oraz szczypiorku. Aromatyczna pasta, kt?r? lubi? zajada? raz na jaki? czas. Najlepsza z m?odymi zio?ami, w?a?nie w okresie wiosny, kiedy szczypiorek faktycznie szczypie a mi?ta ma bardzo wyrazisty smak. Tak? past? mo?na przechowywa? szczelnie zamkni?t? w lod?wce do 48 godzin, najlepsza jednak jest bezpo?rednio po przygotowaniu.

Przepis w?asny.
Sk?adniki:
  • kostka 200 g bia?ego sera (zawarto?? t?uszczu wed?ug uznania, wa?ne by by? to ser bez dodatk?w, je?eli kupicie rzadszy trzeba zmniejszy? proporcje jogurtu)
  • kubek 200 g jogurtu naturalnego (lub je?eli kto? woli ?mietany 12%)
  • 2 jaja
  • p?czek szczypiorku
  • kilka li?ci mi?ty
Wykonanie:
Jajka ugotuj na twardo. Ja zawsze wk?adam je do zimnej wody, doprowadzam do wrzenia i gotuj? 5 minut. Jest szybciej od metody „na wrz?tek”. Mniejsze jest te? prawdopodobie?stwo p?kni?cia. Ugotowane jaja zalej zimn? wod?, by si? sch?odzi?y. Obierz ze skorupek.
W wysokim naczyniu umie?? ser, jaja, jogurt, szczypiorek i mi?t?. Ca?o?? rozbij blenderem na g?adk? mas?. Pasta jest kremowa, do?? g?sta – idealna do ?wie?ego pieczywa.
Smacznego 🙂

1 Comment

  1. Martyna i Paulina Kwiatkowskie
    2 czerwca, 2015 @ 9:16 pm

    Bez jajek przypomina nieco pozna?ski gzik. Pycha!

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *