Szakszuka to danie popularne w krajach Afryki, położonych blisko Morza Śródziemnego. Metoda sadzenia jajek na pomidorach jednak tak się rozprzestrzeniła, że jest już popularna w całej Europie, zwłaszcza na Wyspach Brytyjskich. Danie jest łatwe, jest bardzo smaczne, pożywne – i ważne – jest także dietetyczne. Nie użyłam tutaj ani grama tłuszczu! Lubię jajka usadzić w ten sposób, by białko było ścięte a żółtko płynne. Idealna propozycja na sobotnie czy niedzielne śniadanie, kiedy po całym tygodniu mamy w końcu czas by na spokojnie usiąść przy stole i zjeść coś ciepłego.
Przepis własny.
Składniki:
- 2 pomidory malinowe średniej wielkości
- 2 duże jaja
- 1/4 czerwonej papryki
- ząbek czosnku – mały, lub pół większego
- większa szczypta suszonej bazylii
- szczypta pieprzu ziołowego
- szczypta soli
- 3 gałązki natki pietruszki
- opcjonalnie: można dodać płaską łyżeczkę koncentratu.
Wykonanie:
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę posolić – zostawić na 10 minut by puściły sok. Włożyć na patelnię. Paprykę także pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę, dołożyć do pomidorów wraz z papryką. Dodać przyprawy: bazylię, sól, pieprz. Sos gotować przez kilka minut, by pomidory lekko rozgotowały się a papryka zmiękła.
Cały czas gotując, zrobić dwa wgłębienia, wbić w nie jaja, posypać je delikatnie solą. Przykryć i gotować tak całość przez 3-7 minut, do pożądanego ścięcia się jaj.
Posiekać natkę pietruszki, posypać wierzch i zajadać 🙂
Smacznego!
Pozdrawiam cieplutko, Kasia.
Chabrowa
5 września, 2015 @ 8:50 am
Może w końcu takie jajka by mi posmakowały 🙂
Moje-ukochane-czytadelka
Anonimowy
17 kwietnia, 2018 @ 12:21 pm
a ile taka porcja ma ckal ?
Anonimowy
6 października, 2015 @ 9:11 am
a ile taka porcja ma ckal ?
Katarzyna Rzepecka
6 października, 2015 @ 5:17 pm
Nie liczyłam, ale można zważyć poszczególne wykorzystane produkty, zajrzeć do tabeli kalorii i obliczyć. Z pewnością nie będzie to duża liczba 🙂