Skip to content

Domowy smalec z pieczarkami, kiełbasą i cebulą.

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Pamiętam, że taki smalec robiła nasza babcia. Ale nigdy nie chcieliśmy tego jeść 🙂 Ostatnio zrobiłam za namową męża (i za jego namową jest na blogu). Wiem, że wiele osób podchodzi sceptycznie do smalcu, nawet tak głębokiego w smaku jak ten. Ja też wolę masło, czy oliwę. Ale jajecznica na takim smalcu to naprawdę coś genialnego. Uwielbiam do jajecznicy dodawać właśnie te składniki co tu – ale wtedy spędzam nad nią około 20 minut. W tym przypadku zajmuje mi to tyle co smażenie zwykłego jajka. Jest to naprawdę fajna rzecz dla tych, którzy rano chcą zjeść smaczne, ciepłe i pachnące śniadanie. Smalec może w lodówce stać długo, zamknięty w słoiczku spokojnie nawet miesiąc. Najpewniejszy i o dłuższej przydatności będzie ten, który wytopimy sobie sami ze słoniny – ale oczywiście można skorzystać także już z gotowego.

Przepis własny:

Składniki:

  • 1 sztuka (pętko) dobrej gatunkowo kiełbasy
  • 1 średnia cebula
  • 0,5 kg kiełbasy
  • sól i pieprz
  • smalec 0,5 kg lub 0,5 kg słoniny
Wykonanie:

Jeżeli używacie słoniny, to najpierw trzeba ją przetopić. Kroimy w kostkę i w garnku z grubym dnem topimy na małej mocy palnika co jakiś czas mieszając (nie podlewamy niczym!). 
Jeżeli używacie smalcu, należy go roztopić.
Pieczarki oczyścić, posiekać w drobniutką kostkę. Podobnie kiełbasę i cebulkę – w drobniutką kostkę. Na patelnię ułożyć trochę smalcu – najpierw podsmażyć z dodatkiem soli pieczarki, następnie dodać kiełbasę i cebulę. Kiedy składniki są gotowe dodać je do smalcu, dokładnie połączyć, dodać soli i pieprzu. Kiedy lekko całość przestygnie – spróbować. Taki smalec jest najlepszy kiedy jest słonawy w smaku, wtedy nadaje się nawet do posmarowania kromki chleba.
Smacznego 🙂

1 Comment

  1. m.z.
    13 kwietnia, 2022 @ 10:26 pm

    Błąd w przepisie 2 podana kiełbasa a nie ma pieczarek. Domyślam się , że 0, 5 kg to są pieczarki a nie kiełbasa

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.