Smak z mojego dzieci?stwa, przepis mojej babci. Nie jad?am tego ju? kilka dobrych lat, ostatnio robi?am jak jeszcze babcia ?y?a, a to ju? 3,5 roku. Domowe s? puchate, mi?ciutkie – to nie to samo co ze sklepu. W dzieci?stwie zajadali?my te parowce tonami, zawsze babcia robi?a do nich sos karmelowy. Wtedy lepiej smakowa? 🙂 Ale sos karmelowy to jeden z tych przepis?w, kt?re zapami?ta?am najbardziej. Nie tylko dlatego ?e jest smaczny, ale te? dlatego, ?e pierwszy raz jak go robi?am pod okiem babci, to strasznie si? wystraszy?am. Jest huk, jest du?o pary, trzeba naprawd? uwa?a? i mie? zdecydowan? r?k?. Palenie cukru i zalewanie go wod? nawet t? wrz?c? zawsze jest czynno?ci? ha?a?liw? i trzeba by? bardzo ostro?nym.
Moje dzieci zachwycone 🙂 Starszy stwierdzi?, ?e takie bu?ki na parze z sosem karmelowym mam mu codziennie robi? do szko?y ( no niestety raczej nie b?d? ich robi? codziennie bo troszk? przy tym pracy jest). Mniejszy zajada? suche z kubkiem kakao a m??owi natomiast zrobi?am do nich troch? gulaszu (przepis). Wszyscy zadowoleni 🙂
Sk?adniki na 20 bu?eczek:
- 7 dag dro?d?y ?wie?ych
- 1,5 szklanki mleka
- 3 jajka
- 2 ?y?ki cukru
- szczypta soli
- 0,7 kg m?ki pszennej 450
Wykonanie:
Mleko podgrza? w ma?ym garnuszku, powinno by? ciep?e ale nie gor?ce. Do miski rozkruszy? dro?d?e, wsypa? cukier, rozetrze? ?y?k?. Dola? mleko. Poczeka? a? dro?d?e nap?czniej? (je?eli nie nap?czniej? po kilku minutach – max.10 nale?y zrobi? jeszcze jeden rozczyn z innych dro?d?y). Do rozczynu wbi? jaja, dosypa? m?k?, i szczypt? soli. Wyrobi?. Pozostawi? do wyro?ni?cia pod ?ciereczk?, na oko?o p?? godziny w ciep?ym miejscu.
Z wyro?ni?tego ciasta odrywa? kawa?ki, ka?dy troszk? przerobi? palcami i formowa? w kulki. Ciasto nie powinno si? jako? bardzo klei? do samych r?k. Mo?na u?y? m?ki, ale tylko odrobink?. Bu?eczki uk?ada? na stolnicy. Pozwoli? im troch? wyrosn??.
Do szerokiego garnka wla? wod?, nape?ni? go do po?owy. Na garnek zamocowa? sznureczkiem gaz? z?o?on? kilka razy, mo?na tak?e u?y? pieluch? tetrow? lub lnian? ?ciereczk?. Zagotowa? wod?, zmniejszy? moc palnika, tak by woda nie wrza?a bardzo mocno. Uk?ada? bu?eczki lu?no, na jeden rzut wk?ada? 5-6 sztuk. Garnek przykry? wypuk?? pokrywk? dopasowan? do garnka, lub innym garnkiem o tej samej ?rednicy. Bu?eczki parowa? 8-10 minut.
******
Sos karmelowy:
- 4 kopiaste ?y?ki cukru
- 1,5 szklanki wrz?cej wody
- ?mietana 100 ml
- 1 spora ?y?ka m?ki pszennej
Wykonanie:
Do ma?ego garnka wsypa? cukier. Oko?o 4 ?y?ki, dno musi by? zakryte. Postawi? na gazie, miesza? a? do rozpuszczenia i zbr?zowienia cukru. Odsun?? si? od garnka, zdecydowanym ruchem wla? wrz?c? wod?. Szybko zamiesza? by karmel nie przywar? do dna. M?k? rozk??ci? z ?mietan?, mo?na dola? troszk? mleka do roztworu by by? bardziej lej?cy. Wla? do garnuszka, zagotowa? mieszaj?c.
Parowce polewa? sosem i podawa? jeszcze ciep?e 🙂
Smacznego!
Pozdrawiam, Kasia.
17 kwietnia, 2018 @ 10:19 am
Super. Muszę wypróbować Twój przepis. W moim domu też się je robiło. Nie jadłam ich chyba z 15 lat! 🙂
17 kwietnia, 2018 @ 12:21 pm
No to najwyższy czas by wrócić do dawnego smaku 🙂
11 września, 2015 @ 9:15 am
Super. Musz? wypr?bowa? Tw?j przepis. W moim domu te? si? je robi?o. Nie jad?am ich chyba z 15 lat! 🙂
11 września, 2015 @ 9:17 am
No to najwy?szy czas by wr?ci? do dawnego smaku 🙂
17 kwietnia, 2018 @ 10:19 am
Też pamiętam je z dzieciństwa:) Mniam!
11 września, 2015 @ 2:54 pm
Te? pami?tam je z dzieci?stwa:) Mniam!
17 kwietnia, 2018 @ 10:19 am
Znam osobe która to uwielbia! Robiła nawet kiedyś z łzami w oczach 🙂 bo przypomniało się dzieciństwo 🙂
3 listopada, 2015 @ 5:13 pm
Znam osobe kt?ra to uwielbia! Robi?a nawet kiedy? z ?zami w oczach 🙂 bo przypomnia?o si? dzieci?stwo 🙂