Skip to content

Cyga?ski kocio?ek na bazie cukinii, z kie?bas? i pieczarkami.

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Historia moich krzaczk?w z cukini? w tym roku by?a niezbyt napawaj?ca optymizmem. Zaczynaj?c od tego, ?e zasia?am odmian? zielon? – kt?r? m?j m?? wykopa? bo my?la? ?e to chwasty tylko dlatego, ?e szuka? robak?w na przyn?t? dla ryb. Nie b?d? nawet pisa? jaka w?ciek?a na niego by?am 😉 Odmiana zielona jest du?o lepsza od ???tej a musia?am za drugim razem kupi? t? ???t? bo ju? zielonej nie by?o. Zielona cukinia mo?e rosn?? do sporych rozmiar?w a pomimo tego sk?ra pozostaje stosunkowa mi?kka i daj?ca si? ?atwo obra? – czego nie mo?na powiedzie? o tej blado ???tej (dorodn? mo?na siekier? r?ba? a i tak ci??ko). Zielona idzie w d?ugo?? a nie jak ???ta w szeroko??, jest te? jej wi?cej na krzaczkach. Pomimo tego, ?e ???te by?y siane na ko?cu czerwca to ?adnie obrodzi?y i wymy?lam tylko jak je wykorzysta?, nie dopuszczaj?c oczywi?cie by przeros?y. M?ode do 1,5 kg wagi s? jak najbardziej mi?kkie w sk?rce i w smaku takie jak zielone.
Z udzia?em cukinii by? przepis na leczo, na sma?one kwiaty cukinii, na pasztet i d?em cytrynowy a tak?e na sos konserwowy. Dzi? dla odmiany prezentuj? Wam przepis na Cyga?ski Kocio?ek, kt?ry bazuje tak?e na kabaczkach. Stwierdzam, ?e jest to ulepszona wersja lecza z cukini?, bogatsza o kilka sk?adnik?w – jednak nie do ko?ca smakuje tak samo. Tutaj dzi?ki dodatkowi ziemniak?w otrzyma?am bardziej korzenny smak. Gdybym robi?a to danie o miesi?c wcze?niej z pewno?ci? dorzuci?abym troch? fasolki szparagowej. Nie ma tu regu?y co si? daje do ?rodka, wa?ne jest to by by?o r??norodnie i warzywnie. Romowie dodawali te? mi?so gotowane (takie po rosole), le?ne grzyby. Mo?na kombinowa?. Cukinia to idealny dodatek do takich da? bo ?wietnie przechwytuje inne smaki, ale musi si? przegry??. Czyli przygotowujemy danie tak, by przed podaniem mog?o cho? godzink? posta?.

 Przepis w?asny:

Sk?adniki:

  • 2 kabaczki o ??cznej wadze 2,5 – 3 kg (po obraniu i wydr??eniu wyjdzie nam wagowo o po?ow? mniej)
  • 0,5 kg dobrej kie?basy w p?tkach ( zwyczajnej np. ?l?ska)
  • 0,5 kg ma?ych pieczarek
  • 2 cebule
  • 2 ziemniaki
  • szklanka roso?u (zamienna na wod? je?eli nie macie pod r?k?)
  • 2 czerwone papryki – 0,5 kg
  • s?oiczek koncentratu pomidorowego 200 g
  • s?l, pieprz, bazylia (?y?ka sto?owa), ?y?eczka s?odkiej mielonej papryki, p?aska ?y?eczka ostrej mielonej papryki, ?y?ka cukru – jako przyprawy
  • smalec do podsma?ania
Wykonanie:
Cukinie (kabaczki) obra? ze sk?rki, przeci?? na p?? i wydr??y? mi??sz z pestkami odrzucaj?c ?rodek. Pozosta?? cz??? pokroi? w kostk?. Do garnka wla? bulion, w?o?y? cukini? i j? posoli? – szybciej zmi?knie. Gotowa? na ?redniej mocy palnika mieszaj?c co jaki? czas. 
Ziemniaki obra?, umy?, pokroi? w kostk?, wrzuci? do garnka. Papryk? oczy?ci? z gniazd nasiennych, umy?, posieka? w kostk? i doda? do cukinii. 
Pieczarki poci?? w plastry, cebulk? drobno pokroi? –  przesma?y? razem na t?uszczu, doda? do garnka. Kie?basy nie obiera? ze sk?ry, poci?? na plastry, zrumieni? na t?uszczu, do?o?y? do pozosta?ych sk?adnik?w.
Na ko?cu doda? przecier pomidorowy oraz przyprawy, te najlepiej wed?ug uznania, ka?dy ma inne gusta 🙂
Ca?o?? pozostawi? do przegryzienia. Mo?na mrozi? i pasteryzowa? 🙂

Smacznego!

2 komentarze

  1. ryż czerwony pełnozi
    17 kwietnia, 2018 @ 10:02 am

    Super wspaniały przepis!!!

    Reply

  2. ry? czerwony pe?noziarnisty
    11 stycznia, 2016 @ 1:12 pm

    Super wspania?y przepis!!!

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *