Jajka po szkocku to danie wywodz?ce si? z Wysp Brytyjskich (nie wiadomo z kt?rego dok?adnie jej regionu, cho? nazwa nawi?zuje do Szkocji). Bardzo tam popularne, ale jak to Anglicy, Szkoci – lubi? wszystko raczej t?uste i w oryginale to danie sma?y si? na g??bokim t?uszczu, przez co przypomina bardziej kotlety ni? jajka. Jajka po szkocku podawane s? tam g??wnie jako przek?ska. Fakt jest taki, ?e s? smaczne zar?wno na ciep?o, jak i na zimno.
Z mojej strony propozycja jest bardziej odchudzona, bo pieczona w piekarniku. ?adniej te? takie danie wygl?da. Mi?so to zmielone piersi z kurczaka a dodatki w nim zawarte nawi?zuj? do Wielkanocy. Postawi?am tu na korzenny smak chrzanu oraz rzodkiewki. Mam nadziej?, ?e przypadnie Wam do gustu m?j przepis 🙂 Jajka znakomicie b?d? smakowa? podane z sosem tatarskim (przepis na sos tatarski pojawi si? na blogu jeszcze przed Wielkanoc?).
Sk?adniki za 12 sztuk:
- 80 dag piersi z kurczaka (zmielone – poprosi? o zmielenie, wiem ?e raczej nie mieli si? bia?ego mi?sa w sklepach, ale mo?na zapyta?)
- 6 rzodkiewek
- kopiasta ?y?eczka chrzanu
- s?l i pieprz jako przyprawy
- du?y z?bek czosnku
- 12 jaj ugotowanych na twardo
- odrobina oleju do posmarowania formy
- 1 surowe jajo do masy oraz 1/4 szklanki tartej bu?ki
Wykonanie:
Jaja ugotowa? na twardo, ostudzi? oraz obra?. Rzodkiewki umy? i drobno posieka?. Czosnek przecisn?? przez prask?. W naczyniu umie?ci? sk?adniki takie jak: rzodkiew, czosnek, mi?so, chrzan s?l i pierz. Pom?c sobie blenderem, rozbi? zbyt du?e kawa?ki rzodkwi, masa powinna by? do?? g?adka, by nie p?ka?a podczas pieczenia. Do masy doda? surowe jajo oraz jego r?wn? warto?? bu?ki tartej (oko?o 1/4 szklanki). Bu?k? doda?am by masa nie by?a zbyt rzadka, dzi?ki czemu da?o si? j? lepiej formowa?. Na koniec spr?bowa? – ca?o?? powinna by? lekko s?ona, powinno by? czu? pieprz oraz mocno czu? chrzan. Chrzan podczas pieczenia z?agodnieje i efekt ko?cowy b?dzie delikatniejszy.
Mi?so podzieli? na 12 r?wnych cz??ci i obtacza? nim jajka. Z racji tego, ?e dr?b jest do?? lepkim mi?sem w stanie surowym, jajka nale?y obtacza? mi?sem z pomoc? woreczk?w foliowych. Mo?na nat?u?ci? tak?e d?onie olejem, jednak woreczki sprawdz? si? lepiej.
Form? posmarowa? olejem, ustawi? na niej jajka. Bardzo pomocna tutaj okazuj? si? forma do muffinek 🙂
Tak przygotowane jajka zapieka? przez 25 minut w temperaturze 170 stopni, na rumiany kolor.
Smacznego!
16 marca, 2015 @ 5:56 pm
uwielbiam 🙂 najlepsze na ?wiecie 🙂 mniam
31 marca, 2015 @ 9:57 am
Jeszcze takiego cuda nie robi?am i nie jad?am – zrobi? na Wielkanoc 😀