Witam Was cieplutko 🙂 Z pewno?ci? na ?wi?ta b?dziecie piec ciasta a nawet je?eli nie, to jest jeszcze sporo czasu by nazbiera? troch? pustych skorupek po jajkach. Warto je odk?ada?, by zrobi? takie ma?e galaretki widoczne na zdj?ciach poni?ej. Bardzo ?adnie si? prezentuj?, wprost idealnie wkomponuj? si? w klimat Wielkanocy. Zimne n??ki, wykonane z mi?sa nie bardzo nadaj? si? by zala? nimi „jajeczne foremki”. Podchodz? t?uszczem, kt?ry trzeba usuwa? by jajo ?adnie wygl?da?o, przez co mo?na uszkodzi? kszta?t – dlatego te? proponuj? galarety z warzyw, w pe?nym tego s?owa znaczeniu 🙂 Je?eli chcecie jednak zrobi? „zimne n??ki” zapraszam Was po przepis tu: KLIK. Mo?na zrobi? je w foremce od babki – b?dzie tak?e bardzo ?adnie wygl?da?.
Sk?adniki na 20 galaretek:
- 20 pustych skorupek po jajkach (+2 sztuki w razie p?kni?cia)
- puszka kukurydzy konserwowej (oko?o 300 g)
- puszka groszku konserwowego (oko?o 400 g)
- ?elatyna spo?ywcza – oko?o 1 opakowanie
- 1 du?a marchew
- na bulion: z?bek czosnku, p?? cebuli, li?? laurowy, s?l, pieprz, plaster obranego selera, korze? pietruszki, kilka ?wie?ych ga??zek natki pietruszki,
- 5 szklanek wody
- cytryna do podania z gotowymi galaretkami
Mo?na doda? swoje ulubione dodatki, a tak?e szynk?.
Wykonanie:
1. Do wykonania s? niezb?dne jednostronne wydmuszki po jajkach. By je otrzyma? nale?y zrobi? dziurk? na szerszym ko?cu (gdy? na szerszej stronie sta? b?dzie galaretka), potrz?sn?? nad miseczk? czy szklank? by jajo wyp?yn??o ze skorupki. Ka?d? skorupk? bardzo dok?adnie umy?. Kiedy mamy ju? potrzebn? ilo?? wydmuszek, trzeba je wygotowa? przez kilka minut, by usun?? wszelkie bakterie. Wygotowane pozostawi? do wyschni?cia.
2. Ugotowa? bulion warzywny. W garnku wstawi? 5 szklanek wody, zagotowa?. Do?o?y? obran? i umyt? marchew, seler, p?? cebuli, li?? laurowy, czysty korze? pietruszki, obrany z?bek czosnku, ca?e ga??zki pietruszki. Posoli? i doda? pieprzu na tyle by by?y wyra?nie wyczuwalne w smaku (ale nie przedobrzy?). Gotowa? do czasu kiedy marchew b?dzie mi?kka. Marchew wyci?gn??. Bulion przecedzi?, lub poczeka? by wszystkie jego sk?adniki osiad?y na dnie, reszt? zla?.
3. By zala? 20 skorupek potrzeba oko?o 0,8 l bulionu. Dla pewno?ci (by nie brak?o) odmierzy? 1 litr. Rozpu?ci? w nim jeszcze raz tak du?? porcj? ?elatyny ni? zalecan? na opakowaniu. Je?eli podane jest ,?e na litr potrzeba 6 ?y?eczek to dajemy 12. Poza tym post?powa? z instrukcj? z opakowania podczas przygotowa?.
4. Marchew pokroi? w kostk?, konserwy odcedzi?. Wydmuszki ustawi? prosto na wyt?aczance od jajek dziurk? do g?ry. Do ka?dej skorupki wk?ada? warzywa. Kolejno?? nie ma znaczenia, ale ?adnie wygl?da kiedy przeplata si? je mi?dzy sob?, tworz?c kolorowe warstwy. Zala? do pe?na ju? ch?odnym bulionem po??czonym z ?elatyn?.
5. Galaretki wstawi? do lod?wki na minimum 3-4 godziny, najlepiej na ca?? noc. Przed obraniem jajeczka nat?uc, b?d? si? lepiej obiera?.
Podawa? polane sokiem z cytryny 🙂 Smacznego!
ps. Powiem Wam, ?e moje dziecko mia?o niesamowit? frajd? z nak?adaniem warzyw do skorupek. Zapro?cie swoje dzieci (je?eli oczywi?cie macie) do wsp?lnego gotowania! B?d? ch?tniej jad?y samodzielnie przygotowany posi?ek, a przynajmniej spr?buj? 🙂
ps. 2. M?j tato, kt?ry uwa?a, ?e galat bez mi?sa to nie galat – nawet nie zauwa?y?, ?e tego mi?sa brak, tak mu smakowa?o. Polecam 🙂
19 marca, 2015 @ 8:31 am
genialny pomys?! pi?knie si? prezentuj? 🙂
31 marca, 2015 @ 9:56 am
Zrobi? na nadchodz?ce ?wi?ta 🙂