Skip to content

Sałatkowe ciasto, czyli elegancka sałatka na krakersach.

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Są takie przepisy a właściwie pomysły na przepisy, które nie pozwalają po prostu odejść i zapomnieć. Jesteśmy nimi tak zaciekawieni, że koniecznie chcemy go wykonać jak najszybciej. Tak też było z tym pomysłem. Gdy tylko zobaczyłam na stronie przyslijprzepis.pl takie ciacho, zaczęłam zbierać się do sklepu po składniki i zrobiłam sałatkę tak szybko, jak tylko było to możliwe 🙂 Zmodyfikowałam nieco przepis, gdyż w oryginale były dodatkowo przyprawy oraz sól, które tutaj są zupełnie nie potrzebne ze względu na słone krakersy, dodałam też jeszcze jedną warstwę tych ciastek a propozycję szprotek zamieniłam na śledzia.
Taka sałatka (tak, to sałatka) sprawdzi się na świątecznym stole, na wszelkich imprezach rodzinnych małych i dużych, domówkach, parapetówkach itp. Z pewnością będzie się cieszyć ogromnym zainteresowaniem a może i zaskoczeniem? 🙂
Składniki na 12 porcji (na 1 raz można zrobić pół porcji):
  • 48 krakersów
  • majonez 5-6 łyżek stołowych
  • 15 dag żółtego sera
  • 6 jaj 
  • 2 puszki 180 g śledzi w sosie pomidorowym (lub innej ryby, jednak śledzie nie mają ostek w odróżnieniu do np. malutkich szprotek)
Wykonanie:

1. Jaja ugotować na twardo, zalać zimną wodą by ostygły, obrać. Żółtka oraz białka zetrzeć osobno na tarce o grubych oczkach. Białka połączyć z dwiema łyżkami majonezu.
2. Śledzie rozdrobnić widelcem na miazgę, razem ze sosem.
3. Żółty ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, połączyć z dwiema łyżkami majonezu.
4. Z ciastek usunąć nadmiar soli, np.sylikonowym pędzlem.

Następnie rozkładać warstwy (zdj) na papierze do pieczenia (łatwo wtedy sałatkę przenieść np. na talerz), lub na dużym talerzu, kolejno:

  •  12 krakersów
  • warstwa żółtego sera połączonego z majonezem
  • 12 krakersów
  • warstwa śledzi w pomidorach
  • 12 krakersów
  • warstwa białka połączonego z majonezem
  • 12 krakersów
  • warstwa majonezu (smarujemy krakersy by żółtko się trzymało)
  • warstwa startego żółtka
Przy każdej warstwie pilnować, by krakersy były cały czas ściśnięte, ciasno obok siebie. Układać je w takiej samej kolejności na każdej warstwie.
Sałatkę można ozdobić szczypiorkiem czy wycisnąć szprycą nieco majonezu (bezpośrednio przed podaniem). Sałatki nie solimy, nie doprawiamy niczym. Jest już pomimo tego bardzo wyrazista. Sałatkę schłodzić przez 12 godzin w lodówce, musi się przegryźć a krakersy zmięknąć.
Życzę smacznego! 🙂

15 komentarzy

  1. Anonimowy
    14 marca, 2015 @ 10:12 am

    Wygląda przepięknie, świetna sałatka, musze zrobić w świeta 🙂

    Reply

  2. Anonimowy
    14 marca, 2015 @ 11:00 am

    Bardzo chciałabym zrobić tak wyglądającą sałatkę, ale nie lubię ryb. Można by je czymś zastąpić?

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      14 marca, 2015 @ 11:15 am

      Rybę można zastąpić np piersią z kurczaka, podsmazona z przyprawa gyros. Myślę że tu masę bym rozdrobnila blenderem razem z wytopionym tłuszczem podczas smażenia, by można było mięso rozłożyć jak rybę a jednocześnie by było wilgotne 🙂 ilość to 30-40 dag mięsa.

      Reply

  3. Anonimowy
    14 marca, 2015 @ 12:40 pm

    Wiem, że ten przepis robi furorę w sieci, ale może wypadało by napisać kto dokładnie jest autorem przepisu a nie tylko że pochodzi ze strony Przyślij Przepis? Napisze za Panią: autorką jest Pani Dorota z bloga Daktyle w Czekoladzie.
    Pozdrawiam. Daga

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      14 marca, 2015 @ 1:32 pm

      Przepis jest podlinkowany, wystarczy kliknąć w przyślijprzepis.pl.
      Nic trudnego 🙂

      Reply

  4. Anonimowy
    14 marca, 2015 @ 5:27 pm

    Daga jaka furore???? w samku takie sobie jadlam lepsze Kasiu uważam ze tak jak zrobiłas jest ok! A pani Dorota z bloga Daktyle w czekoladzie to potrzebuje chyba reklamy moze jeszcze adres i nr telefonu powinna podac

    Reply

    • Anonimowy
      16 marca, 2015 @ 3:28 pm

      Z tego co wiem przepis został wypróbowany już przez wiele osób i zdecydowanej większości smakuje. Ty anonimie pewnie nie zrobiłeś i tylko tak mówisz że takie sobie. Zresztą każdy ma swoje ulubione smaki. Ja zamierzam zrobić tą sałatkę teraz na weekend więc sama będę mogła ją ocenić. A Pani Dorota zdecydowanie reklamy nie potrzebuje. Wystarczą wypróbowane przepisy, które po wypróbowaniu zostają polecone dalej.
      Daga

      Reply

  5. Anonimowy
    14 marca, 2015 @ 6:39 pm

    nom w smaku taka sobie… żadna rewelacja

    Reply

  6. Anonimowy
    15 marca, 2015 @ 11:16 am

    a ja spróbuje zamienić śledzie na makrelę 🙂

    Reply

  7. Anonimowy
    15 marca, 2015 @ 11:56 am

    z tuńczykiem też może być dobre ?? 🙂

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      15 marca, 2015 @ 12:50 pm

      Nie próbowałam, ale jak lubisz bardziej tuńczyka to możesz kombinować 🙂 pozdrawiam

      Reply

  8. Dorota Bober
    15 marca, 2015 @ 2:56 pm

    WYGLADA ciekawie chyba wypróbuje:) zapraszam do mnie:)
    https://dorisitablog.wordpress.com/

    Reply

  9. Jolka
    15 marca, 2015 @ 7:07 pm

    Bardzo fajnie wygląda, swietny pomysl:)

    Reply

  10. Anonimowy
    7 lipca, 2015 @ 9:49 am

    Przecież to ma "pierdyliard" kalorii O.o Nie nazwałabym tego sałatką… nie twierdzę że jest niesmaczne, ale zdrowe na pewno nie jest…

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      7 lipca, 2015 @ 10:13 am

      Tak, masz rację, danie to jest z grupy tych, które mają sporo kalorii, podobnie jak gyros 🙂 Przepisów na blogu jest dużo, można wybrać coś z jogurtem 🙂

      Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.Wymagane pola są oznaczone *