Skip to content

Biszkoptowe ciasto z truskawkami. Przepis na łatwe ciasto z sezonowymi owocami.

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Maj to już świeże, nasze polskie owoce. To rabarbar i pierwsze truskawki. Warto upiec właśnie teraz najzwyklejsze ciasto biszkoptowe z owocami,  oprószone cukrem pudrem, bo zwłaszcza jeszcze nawet lekko ciepłe, jest prawdziwym rarytasem 🙂 U mnie wersja z truskawkami, jednak z tym wypiekiem nie ma ograniczeń – czy dacie truskawki, czy jabłka, czy całkowicie zamrożone inne owoce – to nie ma znaczenia, ciasto powinno się udać 🙂
Jeżeli zastanawiacie się, czy ciasto jest wilgotne, to moje odpowiedź brzmi: TAK. Jest wilgotne, dzięki dodatkowi oleju. Z czystym sumieniem polecam każdemu, nawet tym, którzy twierdzą, że wypiekać nie umieją.

 

Biszkoptowe ciasto z truskawkami. Przepis na łatwe ciasto z sezonowymi owocami.

 
Składniki na tortownice 24 cm:
  • 4 duże jaja (lub 5 mniejszych)
  • pół szklanki oleju
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 3/4 szklanki drobnego cukru (lub cukru pudru)
  • 500 g owoców
  • cukier puder do oprószenia
szklanka = 250 ml
 
Wykonanie:
Ciasto przygotowujemy bardzo podobnie do biszkoptu.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na bardzo, bardzo sztywno. To jest podstawa sukcesu naszego ciasta. Musimy porządnie ubić białka tak jak na bezę. Następnie nie przerywając miksowania, łyżka po łyżce wkręcamy cukier. Masa powinna być lśniąca, gęsta, ciągnąca. Następnie dodajemy żółtka jedno po drugim, i kolejno olej wlewając go cieniutkim strumieniem do masy.
Na końcu dodajemy także stopniowo mąkę i proszek do pieczenia, jednak tym razem łączymy go z masą za pomocą łyżki czy szpatułki.
Ciasto przelewamy do formy wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia. W ciasto powciskać owoce, tak by nie leżały na wierzchu. Nie muszą być całkowicie zanurzone, bo same wpadną do środka w procesie pieczenia.
Formę wsuwamy do zimnego piekarnika. Pieczemy przez 60 minut w temperaturze 170 stopni, grzałka góra dół. Ja mam piekarnik elektryczny, a w gazowym można dać temperaturę ciut wyższą – 180 stopni.
Ciasto posypać cukrem pudrem i cieszyć się fenomenalnym smakiem 🙂
Smacznego!

 

20 komentarzy

  1. Katarzyna Rzepecka
    17 kwietnia, 2018 @ 10:04 am

    Reply

  2. Katarzyna Rzepecka
    6 maja, 2017 @ 10:00 am

    Reply

  3. Gabriela Grębska
    17 kwietnia, 2018 @ 10:02 am

    Na pewno smakuje cudownie! 😉

    Reply

  4. Evi
    17 kwietnia, 2018 @ 10:02 am

    Takie najprostsze ciasta są najlepsze. Idealnie komponują się z truskawkami, jagodami, borówkami i malinami, które same w sobie są wspaniałe :-).
    Pozdrawiam!

    Reply

  5. Gabriela Grębska
    9 maja, 2017 @ 6:49 am

    Na pewno smakuje cudownie! 😉

    Reply

  6. Evi
    9 maja, 2017 @ 6:59 am

    Takie najprostsze ciasta są najlepsze. Idealnie komponują się z truskawkami, jagodami, borówkami i malinami, które same w sobie są wspaniałe :-).
    Pozdrawiam!

    Reply

  7. the brzoza
    17 kwietnia, 2018 @ 10:02 am

    Można zrobić to ciasto z innej mąki? Chodzi mi o mniejszą zawartość glutenu.

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      17 kwietnia, 2018 @ 12:03 pm

      Tak, można podmmienic. Nie powinno być żadnego problemu z wypiekiem ☺

      Reply

  8. the brzoza
    10 maja, 2017 @ 9:32 am

    Można zrobić to ciasto z innej mąki? Chodzi mi o mniejszą zawartość glutenu.

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      10 maja, 2017 @ 10:26 am

      Tak, można podmmienic. Nie powinno być żadnego problemu z wypiekiem ☺

      Reply

  9. Marzena K
    17 kwietnia, 2018 @ 10:02 am

    Pysznie i apetycznie wygląda super szybki przepis pozdrawiam serdecznie

    Reply

  10. Marzena K
    17 czerwca, 2017 @ 8:56 pm

    Pysznie i apetycznie wygląda super szybki przepis pozdrawiam serdecznie

    Reply

  11. Anonimowy
    17 kwietnia, 2018 @ 10:02 am

    czy mrożone owoce się sprawdzą?

    Reply

  12. Anonimowy
    8 kwietnia, 2018 @ 4:45 pm

    czy mrożone owoce się sprawdzą?

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.