Skip to content

Kruchy torcik z ganache czekoladowym i truskawkami

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Maj to okres dni ?wi?tecznych w naszej rodzinie. To czas, kiedy wypiekam dla bliskich sporo ciast, bo chwil? przed Dniem Mamy, m?j m?? i ja mamy swoje prywatne ?wi?to – rocznic? pierwszego spotkania. Z tej okazji staram si? zawsze upiec tort. Tort z typu tych – „na specjaln? okazj?”. Nie jest ?atwo dogodzi? facetowi, kt?ry za s?odkim nie przepada, bo jak ju? kiedy? pisa?am, trzeba naprawd? si? nagimnastykowa?, by skusi? go cho?by na kawa?eczek, ale wtedy okazuje si? prawdziwym ?asuchem :-). Wk?adam wi?c ca?e swoje serce w wypiek, by wszystko si? uda?o. Najpierw rozpisuj? sobie, jakie sk?adniki m?j ukochany lubi najbardziej, a nast?pnie staram si? stworzy? co? unikatowego. Tak dziej? si? u nas najlepsze wypieki 🙂
Zapraszam wi?c na przepis: Kruchy torcik z ganache czekoladowym i truskawkami, kt?ry jednocze?nie upiek?am na ?wiatowy Dzie? Pieczenia, bo maj to przecie? tak?e ?wiatowy Dzie? Pieczenia z Kasi?.
Kruchy torcik z ganache czekoladowym i truskawkami.
Tortownica 24 cm

Ciasto:
  • 500 g m?ki tortowej
  • 200 g – kostka do pieczenia Kasia + ?y?ka do posmarowania blaszki
  • 4 ?y?ki ?mietany
  • 1 szklanka cukru

Wszystkie sk?adniki umie?ci? w jednym naczyniu, posieka? no?em, a nast?pnie zagnie??. Podzieli? na 4 cz??ci tej samej wielko?ci, zawin?? we foli? spo?ywcz? i w?o?y? do lod?wki na 30 minut. Po tym czasie wyj?? i ka?d? cz??? rozwa?kowa? na papierze do pieczenia przez foli? spo?ywcz?, pilnuj?c, by kszta?tem by?y ciut mniejsze od foremki (mo?na pom?c sobie np. talerzykiem 20 – 22cm) – wtedy tort ma r?wne brzegi i wygl?da oryginalnie. Blaszk? do pieczenia posmarowa? kostk? do pieczenia Kasi?, po?o?y? na niej wcze?niej przygotowane kr??ki ciasta (nie zdejmujemy papieru – k?adziemy z nim, powinien si? przyklei? do posmarowanej Kasi? blaszki) i w nagrzanym do 170 stopni piekarniku wypieka? przez 20 minut – lub kr?cej, je?eli wypiek nabra? lekko z?otawego koloru.
Krem:
  • 300 g mlecznej czekolady o du?ej zawarto?ci kakao (im wi?cej, tym lepiej)
  • 1 ?y?ka koniaku albo brandy
  • 4 ekologiczne jajka
  • 4 ?y?ki cukru
  • 300 ml krem?wki 30%
  • 5 ?y?eczek ?elatyny rozpuszczone w 80 ml wody (przygotowa? wg opisu na opakowaniu)

300 g czekolady rozpu?ci? w k?pieli wodnej. Mo?na nakry? pokrywk? miseczk?, by czekolada szybciej zmieni?a sw?j stan skupienia. Do p?ynnej czekolady doda? ?y?k? alkoholu i po??czy?.
???tka oddzielamy od bia?ek. Do ???tek dodajemy cukier i ubijamy kilka minut, tak by masa nabra?a bia?ego koloru, a wtedy dodajemy do nich czekolad?, ?y?ka po ?y?ce, a? powstanie jednolita masa, kt?ra na tym etapie jest bardzo g?sta. 
W innym naczyniu ubijamy na sztywno krem?wk?, a kiedy jest ju? ubita, delikatnie nale?y wmiksowa? wcze?niej przygotowane ???tka.  Na ko?cu ubijamy bia?ka. Na sztywno. 
??czymy krem?wk? (kt?ra ma w sobie ju? ???tka) najpierw za pomoc? miksera z ?elatyn? (stopniowo j? dodajemy), a nast?pnie za pomoc? ?y?ki dodajemy bia?ka i bardzo delikatnie mieszamy, by bia?ka nie straci?y p?cherzyk?w powietrza, i mus wyszed? prawdziwie puszysty.
Dodatkowe sk?adniki:
  • 100 ml krem?wki i 100 g czekolady mlecznej jako polewa (czekolad? po?ama? i podgrzewa? z krem?wk? do rozpuszczenia)
  • espresso do nas?czenia ciasta
  • ?wie?e truskawki do dekoracji – 200 g

Ch?odne blaty nas?czy? kaw? i prze?o?y? kremem. Na dno tortownicy wy?o?y? mocny papier do pieczenia, po?o?y? pierwszy kr??ek ciasta, prze?o?y? go kremem, po?o?y? drugi kr??ek ciasta i kolejno, do wyczerpania warstw u?o?y? tort. Ciasto wstawi? do lod?wki na 24 godziny. 

Po tym czasie torcik wyj?? z formy. Udekorowa? polew? z 100 ml krem?wki i 100 g czekolady, oraz ?wie?ymi truskawkami. 
Smacznego!
Ciasto fenomenalnie smakuje z fili?ank? dobrego espresso. 

5 komentarzy

  1. Marta - Podróże od k
    17 kwietnia, 2018 @ 10:02 am

    Wygląda bardzo smakowicie 🙂

    Reply

  2. Marta - Podr??e od kuchni
    23 maja, 2017 @ 12:46 pm

    Wygl?da bardzo smakowicie 🙂

    Reply

  3. Danuta Brzezińska
    17 kwietnia, 2018 @ 10:02 am

    Wygląda tak, że chce się zrobić. Może zrobię chociaż ja nie piekąca.

    Reply

  4. Danuta Brzezi?ska
    23 maja, 2017 @ 5:41 pm

    Wygl?da tak, ?e chce si? zrobi?. Mo?e zrobi? chocia? ja nie piek?ca.

    Reply

  5. Anna Maciejewska
    29 maja, 2017 @ 5:19 pm

    Wygl?da pieknie <3
    Idealnie r?wne.

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *