Skip to content

Ciasto marchewkowo-zbożowe z polewą czekoladową oraz Inką.

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Dzień Mamy to szczególna okazja, by upiec coś specjalnego. To ten dzień w kalendarzu, który zaznaczamy na czerwono i staramy się sprawić odrobinę przyjemności swoim Mamom, czy Teściowym. Bo o bliskich warto pamiętać, a nawet trzeba! Najlepszym sposobem, by otrzymać uśmiech w ten szczególny dzień od Mamy, są domowe wypieki wykonane własnoręcznie, albo z pomocą dzieci. Ja uważam, że takie ciasto zawsze cieszy, bo to prawdziwy gest od serca. Można kupić coś gotowego, ale nic nie zadowala podniebień jak kawałek dobrze wypieczonego, wilgotnego i aromatycznego ciasta z ręki córki czy syna. Polecam na tę okazję ciasto szczególnie marchewkowo-zbożowe, podkreślone polewą z białej czekolady i podane z filiżaneczką przepysznej Inki wzbogaconej o magnez. Moja mama i mama mojego męża, obie nie piją czarnej kawy, tylko łagodne zbożówki, najlepiej wzbogacone w składniki poprawiające ogólne samopoczucie np. właśnie magnez. Całość jest skomponowana tak, by zadowoliła nawet najbardziej wymagające podniebienie 🙂


Polecam!

 
Składniki na foremkę 20 x 20 lub keksówkę 40 cm.
ciasto:
  • 5 jaj
  • 1 szklanka oleju
  • 2 szklanki drobnego cukru
  • 2 szklanki drobno startej marchewki
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżka stołowa Inki z magnezem
  • 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • pół szklanki mielonych płatków owsianych
polewa:
  • 100 g białej czekolady
  • 100 ml śmietany 30 %
Rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Wykonanie:
Do misy miksera wbić jajka (całe, z żółtkami) i roztrzepać na jednolitą masę. Dodać cukier, wkręcić go, by się rozpuścił. Nie przerywając miksowania dodajemy kolejno – proszek do pieczenia, sodę, Inkę, cynamon, olej wlewamy cienkim strumieniem. Następnie łyżka po łyżce wkręcamy mąki. Na samym końcu już za pomocą łyżki, a nie miksera, wkręcamy marchew, by połączyła się z ciastem.
Tak przygotowane ciasto wlewamy do natłuszczonej olejem foremki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 55 minut w 180 stopniach do suchego patyczka.
Gdy ciasto przestygnie, polewamy je polewą z białej czekolady i podajemy z filiżanką przepysznej Inki.
Smacznego.
Życzę wszystkiego dobrego każdej Mamie w Dniu jej Święta 🙂

 

 

 

8 komentarzy

  1. Olga Pi
    17 kwietnia, 2018 @ 10:02 am

    Uwielbiam marchewkowe:)

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      17 kwietnia, 2018 @ 12:03 pm

      Ja też 🙂 to zaskakujace jak fenomenalne to cicho jest. Pozdrawiam!

      Reply

  2. Olga Pi
    24 maja, 2017 @ 12:27 pm

    Uwielbiam marchewkowe:)

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      24 maja, 2017 @ 2:01 pm

      Ja też 🙂 to zaskakujace jak fenomenalne to cicho jest. Pozdrawiam!

      Reply

  3. Anna Maciejewska
    17 kwietnia, 2018 @ 10:02 am

    Mega apetycznie wygląda 😀
    Robiłam kiedyś inne marchewkowe z Twojego przepisu i było bardzo dobre!

    Reply

  4. Anna Maciejewska
    29 maja, 2017 @ 5:18 pm

    Mega apetycznie wygląda 😀
    Robiłam kiedyś inne marchewkowe z Twojego przepisu i było bardzo dobre!

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.