Odkąd odkryłam, że ciasto drożdżowe na śmietanie, serze, czy jogurcie jest znacznie lepsze niż to na mleku, wiem, że prędko nie powrócę do typowych receptur. Dodatek jogurtu bowiem sprawia, że drożdżowiec jest bardzo wilgotny, delikatny i intensywny, ale nadal puszysty – niczym z najlepszej cukierni. Polecam naprawdę, bo dobre ciasto drożdżowe jest prawdziwym rarytasem, a to zdecydowanie takie jest. Nie jest suche, nie robi się twarde po wystygnięciu, nawet na drugi dzień jest puszyste i nie traci na swojej wspaniałości, ważne tylko by trzymać je np. pod ściereczką, czy folią. Można piec jako ciasto (ja upiekłam w mniejszych jednorazowych foremkach, by dać dziecku do szkoły), lub typowo jako drożdżówki jogurtowe z pysznym serem, a dodatek owoców np. jagód, truskawek to już kwestia indywidualna. Dodajemy to, co mamy pod ręką.
Drożdżówka jogurtowa z serem, jagodami i truskawkami. Drożdżowiec luksusowy.
Składniki (blaszka 25 x 37):
Rozczyn:
- 30 g świeżych drożdży
- 100 g jogurtu naturalnego
- łyżka mąki
- łyżka cukru
Składniki umieszczamy w naczyniu, mieszamy ze sobą i zostawiamy na 10 minut do poruszania.
Ciasto właściwe:
- 2 jajka
- 200 g jogurtu naturalnego
- 500 g mąki pszennej tortowej
- 100 g rozpuszczonego, przestudzonego masła
- pół szklanki cukru
- łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- szczypta soli
Wszystkie składniki dokładamy do zaczynu i łączymy ze sobą. Ugniatamy przez kilka minut, by masa stała się jednolita i błyszcząca. Pozostawiamy na pół godziny po podrośnięcia. Następnie przekładamy na natłuszczoną masłem foremkę i pozostawiamy jeszcze na 15-20 minut, by podrosło.
Składniki pod kruszonkę:
- 100 g jagód
- 400 g truskawek
- 500 g białego sera w kostce (może już być mielony)
- 1 jajo
- łyżka skórki z otartej z pomarańczy
- 3 łyżki cukru
Biały ser miksujemy z jajkiem, skórką pomarańczową i cukrem na gładką masę. Owoce myjemy. Truskawki kroimy na połówki. Układamy na ciasto najpierw owoce, następnie przykrywamy warstwą sera.
Kruszonka:
- 100 g masła
- 100 g mąki pszennej
- 100 g cukru
Zagniatamy i posypujemy ciasto na wierzchu.
Drożdżówkę wstawiamy do piekarnika na 50 minut – musi nabrać złotego koloru, pieczemy w temperaturze 170 stopni.
Ps.
Można wykonać lukier:
3/4 szklanki cukru pudru łączymy z łyżką gorącej wody.
Smacznego!
Izaa
17 kwietnia, 2018 @ 10:03 am
pyszna drożdżówka takiej jogurtowej jeszcze nie robiłam
Katarzyna Rzepecka
17 kwietnia, 2018 @ 12:04 pm
Polecam, warto wypróbować ☺
Izaa
1 czerwca, 2017 @ 7:51 am
pyszna drożdżówka takiej jogurtowej jeszcze nie robiłam
Katarzyna Rzepecka
1 czerwca, 2017 @ 8:39 am
Polecam, warto wypróbować ☺
Marzena Terka
17 kwietnia, 2018 @ 10:03 am
Oj, chyba zrobię jak najszybciej.
Katarzyna Rzepecka
17 kwietnia, 2018 @ 10:03 am
Koniecznie daj znać jak smakowało 😙
Marzena Terka
1 czerwca, 2017 @ 8:27 pm
Oj, chyba zrobię jak najszybciej.
Katarzyna Rzepecka
2 czerwca, 2017 @ 3:57 am
Koniecznie daj znać jak smakowało ?
Anonimowy
17 kwietnia, 2018 @ 10:03 am
Wlasnie robię. Wygląda obłędnie
Katarzyna Rzepecka
17 kwietnia, 2018 @ 10:03 am
W takim razie czekam na opinie 😍 🙂 Pozdrawiam,
Anonimowy
21 czerwca, 2017 @ 8:18 pm
Wlasnie robię. Wygląda obłędnie
Katarzyna Rzepecka
21 czerwca, 2017 @ 8:43 pm
W takim razie czekam na opinie ? 🙂 Pozdrawiam,
Unknown
17 kwietnia, 2018 @ 10:03 am
Wspaniała, wilgotna i delikatna. Długo szukałam idealnej, ta właśnie taka jest 🙂
Unknown
24 sierpnia, 2017 @ 5:53 am
Wspaniała, wilgotna i delikatna. Długo szukałam idealnej, ta właśnie taka jest 🙂
Dominika Zoemczyk
17 kwietnia, 2018 @ 10:03 am
Piekłam już kilka razy tak posmakowała mojemu narzeczonemu 😉 ciasto było miękkie nawet po trzech dniach
Pycha polecam
Katarzyna Rzepecka
17 kwietnia, 2018 @ 10:04 am
Dziękuję za podzielenie się opinią ☺ Pozdrawiam!
Dominika Zoemczyk
22 grudnia, 2017 @ 5:22 pm
Piekłam już kilka razy tak posmakowała mojemu narzeczonemu 😉 ciasto było miękkie nawet po trzech dniach
Pycha polecam
Katarzyna Rzepecka
22 grudnia, 2017 @ 5:27 pm
Dziękuję za podzielenie się opinią ☺ Pozdrawiam!