Sernik Straciatella na jogurtach greckich, uzupełnionych o serek mascarpone, a do tego mnóstwo kawałków przepysznej czekolady. Wyborne połączenie, które zachwyciło podniebienia gości na urodzinach mojej Mamy 🙂 Jednogłośnie zostało okrzyknięte “przepysznym”.
Ser z czekoladą to jedna z moich ulubionych kombinacji, więc postanowiłam je uzupełnić o sezonowe owoce. Wewnątrz sernika znajdziemy wkładkę ze słodkich truskawek, która idealnie przełamuje smak czekolady i sera. Całość umieszczona na ciasteczkowym spodzie i obsypana obficie wiórkami czekoladowymi tworzy wyborny sernik bez pieczenia, który wprost rozpływa się w ustach, wspaniale pachnie i wygląda rewelacyjnie.
Idealny na imprezy okolicznościowe, jak i wyjątkową codzienność.
Sernik jogurtowy Straciatella bez pieczenia, z truskawkową wkładką i ciasteczkowym spodem.
Składniki na tortownicę 24 cm:
Spód:
- 150 g czekoladowych herbatników (lub innych kruchych, ciemnych ciastek, np. wafelki kawowe)
- 80 g masła.
Herbatniki rozkruszamy na pył, dodajemy ciepłe rozpuszczone masło i dokładnie łączymy. Wykładamy ciasno na spód tortownicy, za pomocą łyżki.
Wkładka truskawkowa:
- 400 g świeżych truskawek (w zimie mogą być mrożone) + 100 g świeżych na wierzch ciasta
- łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- 4 łyżeczki żelatyny
- 6 łyżek wody
Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i blendujemy na miazgę. Dodajemy stopniowo żelatynę przygotowaną według przepisu na opakowaniu w proporcji 4 łyżeczki żelatyny na 6 łyżek wody. Dokładnie łączymy.
Do naczynia (miseczka, garnek itp.) o mniejszej średnicy niż tortownica wkładamy folię spożywczą, i przelewamy masę, po czym wsuwamy ją do lodówki, aby stężała.
Masa serowa:
- 800 g jogurtu greckiego
- 250 g serka mascarpone
- pół szklanki drobnego cukru
- 150 g czekolady mlecznej bardzo dobrej jakości, startej na grubych oczkach (wkładamy ją do zamrażarki przed starciem) + 50 g na wierzch ciasta
- 6 łyżeczek żelatyny
- 8 łyżek wody
Żelatynę przygotowujemy według opisu na opakowaniu, w proporcji 6 łyżeczek żelatyny na 8 łyżek wody.
Jogurty miksujemy z cukrem. Następnie łyżka po łyżce wkręcamy serek mascarpone. Na końcu dodajemy czekoladę i strumieniem żelatynę.
Połowę masy wykładamy na ciasteczkowy spód, następnie wyciągamy sztywną już wkładkę truskawkową (przypomina konsystencją galaretkę) i wykładamy ją na środek sernika, po czym przykrywamy drugą warstwą sera, wygładzając równo wierzch.
Na wierzchu ciasta układamy przekrojone na pół truskawki i posypujemy 50 g tartej czekolady.
Sernik wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny.
Smacznego! 🙂
Pozdrawiam ciepło,
Justyna
17 kwietnia, 2018 @ 10:01 am
Ja i żelatyna to tak nie do końca udane połączenie 🙂 ale serniczek wygląda przepięknie 🙂
Katarzyna Rzepecka
17 kwietnia, 2018 @ 10:02 am
To może jakoś zamiennik? Zageszczacz do śmietany? Żelatyna jest zdrowa i korzystnie wpływa na naszą skórę 🙂 warto ją używać ☺ pozdrawiam ciepło!
Justyna
5 czerwca, 2017 @ 6:02 am
Ja i żelatyna to tak nie do końca udane połączenie 🙂 ale serniczek wygląda przepięknie 🙂
Katarzyna Rzepecka
5 czerwca, 2017 @ 8:15 am
To może jakoś zamiennik? Zageszczacz do śmietany? Żelatyna jest zdrowa i korzystnie wpływa na naszą skórę 🙂 warto ją używać ☺ pozdrawiam ciepło!
Majka
17 kwietnia, 2018 @ 10:02 am
Śliczny, delikatny, pyszny i łatwy do wykonania <3 Warto do tego przepisu wracać!
Katarzyna Rzepecka
17 kwietnia, 2018 @ 10:02 am
Maju, bardzo się cieszę ze smakowało 🙂 dziękuję za komentarz. Pozdrowienia 🙂
Majka
11 czerwca, 2017 @ 11:14 am
Śliczny, delikatny, pyszny i łatwy do wykonania <3 Warto do tego przepisu wracać!
Katarzyna Rzepecka
11 czerwca, 2017 @ 6:27 pm
Maju, bardzo się cieszę ze smakowało 🙂 dziękuję za komentarz. Pozdrowienia 🙂