Przechadzając się po Jarmarkach Bożonarodzeniowych, jakie można spotkać aktualnie w większych miastach, wszędzie oprócz świątecznych “przydasi”, lizaków, bombek – widać górskie sery. Oscypki, czy gołki królują na co drugim straganie, a kupić je można nie tylko samotnie, ale i w towarzystwie pysznych dodatków, często także na słodko z dodatkiem sosu żurawinowego, bo ten w sposób kontrastowy dopasowuje się do słonego smaku, idealnie go uzupełniając. To taka klasyka świąteczna, te górskie sery, którymi zajadamy się właśnie w tym okresie, bo łatwo jest je dostać w niemal każdym regionie Polski. Tego rodzaju sery świetnie nadają się do faszerowania mięs, bo są bardziej odporne na temperatury, wcześniej zahartowane wędzeniem, nie spiekają się tak jak nabiał, którym zajadamy na co dzień, ale nadają prawdziwie szlachetny i wyjątkowy smak potrawom.
Taki jest ten schab – odświętny, wyrazisty w smaku dzięki serowi górskiemu i przełamany sosem z suszonej żurawiny. Idealny, by poczęstować nim gości w Święta, tworząc niebanalny posiłek o zdecydowanym smaku. Oprócz niego, jeżeli gości jest sporo, można pokusić się o przygotowanie np. kaczki faszerowanej piernikami, która świetnie uzupełni stół. Dodatki to już kwestia gustu.
Schab faszerowany serem górskim i sos z suszonej żurawiny.
Schab z oscypkiem
Składniki na schab:
- 1-1,5 kg schabu w całości
- łyżka tymianku suszonego
- łyżka sosu sojowego
- sól
- pieprz ziołowy
- oliwa extra virgin do pieczenia
- 200 g sera górskiego wędzonego (np. gołka, oscypek)
Składniki na sos żurawinowy:
- 3/4 szklanki suszonej żurawiny
- 1,5 szklanki wody
- łyżka cukru
- łyżeczka cynamonu.
Wykonanie:
Schab umyć i naciąć wzdłuż w trzech miejscach, na głębokość 2/3 jego wysokości. Obsypać tymiankiem, oprószyć solą oraz pieprzem, wetrzeć łyżkę oliwy i sosu sojowego.
Mięso wstawić do piekarnika w natłuszczonej brytfance i zapiekać przez 50 minut w temperaturze 170 stopni.
Wyjąć schab, usunąć wytworzone białko pomiędzy nacięciami i wsunąć w nie plastry sera.
Wstawić jeszcze na 30 minut do piekarnika.
Mięso podczas pieczenia warto podlewać wytopionym rosołem – by nie było byt suche.
Przygotować sos.
Wszystkie składniki na sos włożyć do niedużego rondelka i gotować przez 10 minut. Odstawić do lekkiego przestygnięcia i zblendować na gładką masę. W razie potrzeby sos można rozcieńczyć dodatkiem wody.
Smacznego!
Anonimowy
17 kwietnia, 2018 @ 9:56 am
nie pisze czy podczas pieczenia schab ma być przykryty czy nie
Anonimowy
16 grudnia, 2017 @ 7:17 pm
nie pisze czy podczas pieczenia schab ma być przykryty czy nie
Katarzyna Rzepecka
17 kwietnia, 2018 @ 9:55 am
Gdyby miał być przykryty z pewnością taka informacja byłaby zawarta ☺ pieczemy standardowo bez przykrycia. Pozdrawiam.
Katarzyna Rzepecka
17 grudnia, 2017 @ 11:51 am
Gdyby miał być przykryty z pewnością taka informacja byłaby zawarta ☺ pieczemy standardowo bez przykrycia. Pozdrawiam.
Anonimowy
17 kwietnia, 2018 @ 9:56 am
polecam poczytać o poprawnym użyciu imiesłowu współczesnego, bo już w pierwszym zdaniu straszy błąd: "Przechadzając się […] widać górskie sery".
Anonimowy
17 kwietnia, 2018 @ 9:59 am
Jak ktos nie ma nic madrego do powiedzenia to udaje poloniste i poucza
Anonimowy
18 grudnia, 2017 @ 2:58 pm
polecam poczytać o poprawnym użyciu imiesłowu współczesnego, bo już w pierwszym zdaniu straszy błąd: "Przechadzając się […] widać górskie sery".
Anonimowy
21 grudnia, 2017 @ 7:58 pm
Jak ktos nie ma nic madrego do powiedzenia to udaje poloniste i poucza