Zupa gyros to zupa o orientalnym smaku. Jeżeli lubicie zupy tajskie, koniecznie spróbujcie także tej. Jest gęsta i pożywna, trochę przypomina nasz rodzimy gulasz więc z miejsca stoi na wygranej pozycji :). Uwielbiamy przyprawę gyros w Polsce i odkąd grecka oraz turecka kuchnia zyskały u nas na popularności, smażymy w niej kurczaka i dodajemy do sałatek, czy zapiekanek.
Zupa jednak jest mało znana, a muszę Wam powiedzieć, że wypada naprawdę rewelacyjnie. Nie tylko się szybko przygotowuje, jest także idealna na jesienne dni i smakuje niemal wszystkim.
Zupa gyros
Zupa gyros – składniki:
- 500 g młodych pieczarek
- 1,5 litra bulionu (można zastąpić wodą, jednak na rosole zupa będzie smaczniejsza)
- 1 opakowanie przyprawy gyros (można dać więcej, jeżeli lubisz ostre potrawy)
- 1 czerwona słodka papryka
- 700 g filetów z kurczaka
- 2 nieduże cebule
- 200 ml śmietany kremówki 30%
- 200 g serka topionego śmietankowego
- 3 ogórki konserwowe
- opcjonalnie: pół szklanki kukurydzy konserwowej
- sól i pieprz
- olej do podsmażania
Zupa gyros – wykonanie:
- Przygotować składniki. Cebulę obrać i posiekać. Paprykę oczyścić i pokroić na niedługie paseczki. Kurczaka i ogórki pokroić w kostkę a pieczarki na plasterki. Serek topiony rozdzielić na mniejsze części.
- W garnku z grubym dnem rozgrzać olej. Wrzucić do niego cebulkę, pieczarki oraz paprykę. Posolić. Smażyć 5 minut. Dołożyć kurczaka oraz przyprawę gyros. Podsmażać jeszcze 10 minut. Gdy kurczak jest miękki zalać gorącym bulionem i doprowadzić do wrzenia.
- Dodać rozdrobniony serek i gotować całość przez 10 minut na niewielkim ogniu, co jakiś czas mieszając.
- Na końcu gotowania, dosłownie na ostatnią minutę dołożyć ogórki. Jeżeli chcesz, możesz teraz też dodać kukurydzę.
- Zupę spróbować i w razie potrzeby uzupełnić przyprawy.
- Śmietanę kremówkę zahartować dodając do niej stopniowo 10 łyżek gorącej zupy. Wlać do zupy, by ją zabielić.
Smacznego!
Może posmakuje Ci także:
Sałatka gyros na zimę – Katarzyna Rzepecka
Zapiekanka gyros – kebab. – Katarzyna Rzepecka
Zupa z cukinii – najlepsza! – Katarzyna Rzepecka
Zupa szparagowa z serem feta i ziemniakami – Katarzyna Rzepecka