Skip to content

Zupa gyros

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email

Zupa gyros to zupa o orientalnym smaku. Jeżeli lubicie zupy tajskie, koniecznie spróbujcie także tej. Jest gęsta i pożywna, trochę przypomina nasz rodzimy gulasz więc z miejsca stoi na wygranej pozycji :). Uwielbiamy przyprawę gyros w Polsce i odkąd grecka oraz turecka kuchnia zyskały u nas na popularności, smażymy w niej kurczaka i dodajemy do sałatek, czy zapiekanek.

Zupa jednak jest mało znana, a muszę Wam powiedzieć, że wypada naprawdę rewelacyjnie. Nie tylko się szybko przygotowuje, jest także idealna na jesienne dni i smakuje niemal wszystkim.

Zupa gyros


Zupa gyros – składniki:

  • 500 g młodych pieczarek
  • 1,5 litra bulionu (można zastąpić wodą, jednak na rosole zupa będzie smaczniejsza)
  • 1 opakowanie przyprawy gyros (można dać więcej, jeżeli lubisz ostre potrawy)
  • 1 czerwona słodka papryka
  • 700 g filetów z kurczaka
  • 2 nieduże cebule
  • 200 ml śmietany kremówki 30%
  • 200 g serka topionego śmietankowego
  • 3 ogórki konserwowe
  • opcjonalnie: pół szklanki kukurydzy konserwowej
  • sól i pieprz
  • olej do podsmażania

Zupa gyros – wykonanie:

  1. Przygotować składniki. Cebulę obrać i posiekać. Paprykę oczyścić i pokroić na niedługie paseczki. Kurczaka i ogórki pokroić w kostkę a pieczarki na plasterki. Serek topiony rozdzielić na mniejsze części.
  2. W garnku z grubym dnem rozgrzać olej. Wrzucić do niego cebulkę, pieczarki oraz paprykę. Posolić. Smażyć 5 minut. Dołożyć kurczaka oraz przyprawę gyros. Podsmażać jeszcze 10 minut. Gdy kurczak jest miękki zalać gorącym bulionem i doprowadzić do wrzenia.
  3. Dodać rozdrobniony serek i gotować całość przez 10 minut na niewielkim ogniu, co jakiś czas mieszając.
  4. Na końcu gotowania, dosłownie na ostatnią minutę dołożyć ogórki. Jeżeli chcesz, możesz teraz też dodać kukurydzę.
  5. Zupę spróbować i w razie potrzeby uzupełnić przyprawy.
  6. Śmietanę kremówkę zahartować dodając do niej stopniowo 10 łyżek gorącej zupy. Wlać do zupy, by ją zabielić.

Smacznego!

 

Może posmakuje Ci także:

Sałatka gyros na zimę – Katarzyna Rzepecka

Zapiekanka gyros – kebab. – Katarzyna Rzepecka

Zupa z cukinii – najlepsza! – Katarzyna Rzepecka

Zupa szparagowa z serem feta i ziemniakami – Katarzyna Rzepecka

Włoska zupa cebulowa – Katarzyna Rzepecka

zupa gyros

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.Wymagane pola są oznaczone *