Zapiekanka Gyros, smaczna na obiad, kolacje a także jako danie, które można przyrządzić na domówkę, parapetówkę. Ostatnio popularna zapiekanka, więc się skusiłam, zmodyfikowałam pod własny gust całość, z racji tego, że we wszystkich przepisach ryż jest układany na spodzie, jakoś tak samotnie… Dodałam do niego kukurydzę i trochę przyprawy do gyrosa. Zapiekanka układana warstwowo, mimo to muszę stwierdzić, że całkiem dobrze się kroiła i wyciągała. Całość bardzo sycąca. Zrobiłam dwie porcje – na 6 osób, okazało się, ze jedna porcja w zupełności wystarczyła, więc kolacje mieliśmy z głowy 😉
Zapiekanka gyros
Składniki na jedną zapiekankę:
- 1 przyprawa kebab/gyros
- 2 woreczki ryżu
- 2 filety z piersi kurczaka – około 50-60 dag
- 1 słodka papryka czerwona
- 5 sztuk ogórków korniszonów
- majonez
- ketchup
- żółty ser – 30 dag
- mała puszka kukurydzy konserwowej
- 1 cebula
- łyżka oleju do podsmażenia mięsa
Wykonanie:
Ryż ugotować w osolonej wodzie na miękko. Wysypać na miskę, by chwilę przestygł. Dodać do niego odsączoną kukurydzę i łyżkę przyprawy, dokładnie pomieszać. Ułożyć ciasno na spodzie naczynia.
Mięso i cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć na łuszczu razem z resztą przyprawy ( dać początkowo pół i dołożyć w miarę potrzeby). Paprykę oczyścić, pokroić w kostkę. Korniszony posiekać w talarki, odsączyć, ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Ryż posmarować warstwą ketchupu, posypać połową sera. Na to położyć paprykę i ogórki, następnie mięso z cebulą i warstwę majonezu. Posypać resztą sera.
Zapiekać w nagrzanym piekarniku do 180 stopni do rozpuszczenia sera – około 20 minut.
Smacznego! 😉
Anonimowy
6 lutego, 2015 @ 3:37 pm
Hurrah, that's what I was looking for, what a stuff!
existing here at this weblog, thanks admin of this site.
my web site – trademarks register
Anonimowy
7 lutego, 2015 @ 11:31 am
My brother recommended Ι miցht like thіs website.
Hе was tоtally right. This post actuɑlly made my day.
You can not imagine just hoԝ much time I had spent for this info!
Thanks!
My weblog Aquarium water pump
Anonimowy
7 lutego, 2015 @ 11:53 am
My relatives always say that I am killing my time here at web,
however I know I am getting experience all the time by reading
thes fastidious articles.
Feel free to surf to my weblog: ALRAQEEM
Kasia - Pączek w kuchni
8 lutego, 2015 @ 9:33 pm
Z okazji jutrzejszego Międzynarodowego Dnia Pizzy zapraszam serdecznie na Fit Pizzę, czyli dietetyczną pizzę na pełnoziarnistym spodzie!:-)
http://www.paczekwkuchni.blogspot.com
Pozdrawiam!:).
Anonimowy
16 lutego, 2015 @ 4:00 pm
Czy wykorzystana była cała paczka przyprawy do gyrosa? Nie jest to zbyt dużo ? 😉
Katarzyna Rzepecka
16 lutego, 2015 @ 5:31 pm
Wykorzystałam całą paczkę, jednak radzę po prostu próbować mięso i ryż by nie przedobrzyć. Wybór tej samej przyprawy z innej firmy i efekt może być niezbyt pożądany 🙂 choć przyprawa której użyłam była dość ostra.
Anonimowy
19 lutego, 2015 @ 3:31 pm
czy zamiast majonezu moge dodać sos czosnkowy zrobiony na jogurcie naturalnym? poniewaz nie moge jesc majonezu;/
dziekuje za pomoc
Katarzyna Rzepecka
19 lutego, 2015 @ 3:48 pm
Pewnie 🙂 pozdrawiam
Anonimowy
22 lutego, 2015 @ 11:33 am
wygląda bardzo apetycznie.
Anonimowy
2 marca, 2015 @ 7:13 pm
Dziś zrobiłam na obiad. Palce lizać 😉
Katarzyna Rzepecka
2 marca, 2015 @ 9:26 pm
Ciesze się ze smakowała 🙂
Anonimowy
13 marca, 2015 @ 7:03 pm
Zapiekanka smaczna i zwykla. Dla soft podniebien, czego wiecej spodziewac sie po gyrosie..
Anonimowy
19 kwietnia, 2015 @ 12:56 pm
co mogę użyć zamiast ogórków ?
Katarzyna Rzepecka
19 kwietnia, 2015 @ 2:44 pm
Inne warzywo które jest w zalewie octowej lub np. Pieczarki. chociaż ogórki pasują najlepiej 🙂
Anonimowy
10 czerwca, 2015 @ 11:52 am
Witam. Czy naczynie należy zamknąć czy piec w otwartym?
Katarzyna Rzepecka
10 czerwca, 2015 @ 12:49 pm
Otwarte.
Anonimowy
9 stycznia, 2016 @ 3:55 pm
Dziś zrobiłam na obiad 🙂 Pyszna
Anonimowy
26 stycznia, 2016 @ 3:29 pm
A pieczarki mozna tez dodac
Katarzyna Rzepecka
26 stycznia, 2016 @ 4:06 pm
Można, oczywiście 🙂 Wcześniej jednak najlepiej je podsmażyć. Pozdrawiam.
Anonimowy
26 stycznia, 2016 @ 6:14 pm
Super zrobilam pycha 🙂 dzieki za pomysl
czarrna od kuchni
26 lutego, 2016 @ 8:01 pm
Proste, a ile smaku w środku. Super przepis na obiad 🙂
Anonimowy
5 kwietnia, 2016 @ 5:26 pm
Witam.Jakie ciasto trzeba użyć do zapiekanki?
Katarzyna Rzepecka
6 kwietnia, 2016 @ 7:26 am
Do zapiekanki nie robi się ciasta.
Anonimowy
5 kwietnia, 2016 @ 10:54 pm
Jakie ciasto się robi???