To by?a kombinacja spontaniczna i w zasadzie nie spodziewa?am si? tak ciekawego efektu. Arbuz i dressing z miodem nada? sa?atce s?odyczy. Ser feta s?onego posmaku. Pestki s?onecznika nada?y harmonii, niczym ??cznik ca?o?ci. Z kolei mieszanka sa?at z rukol?, a zw?aszcza rukola nada?y charakteru i pikanterii. Uwielbiam rukol?, niby zwyk?e listki podobne do mleczu a jednak to jak rzodkiew czy chrzan mi?dzy warzywami. W zasadzie rukola jest kuzynk? chrzanu i rzodkiewki, nic wi?c dziwnego, ?e ma pikantny smak. Im d?u?ej si? sa?atk? je, tym wi?cej ciekawych smak?w si? odnajduje.
Idealna do da? z grilla, dobra tak?e samodzielnie. Lekka i po?ywna. Bardzo zdrowa. Budz?ca zainteresowanie. B?yskawiczna w wykonaniu.
Przepis w?asny.
Sk?adniki:
- mieszanka sa?at z rukol? (mo?na kupi? np. w Biedronce)
- arbuz – 1 kg
- ser feta, lub ser sa?atkowy 200g
- s?onecznik ?uskany, pestki – 100g
- mi?d 2 ?y?ki
- oliwa z oliwek 2 ?y?ki
- szczypta soli i pieprzu
Wykonanie:
Arbuza pokroi? w kostk?, usun?? widoczne pestki. Ser feta kroi? zimnym no?em, tak?e w kostk?. Mi?d po??czy? z oliw?, doda? tu szczypt? soli oraz pieprzu.
W naczyniu uk?ada? warstwami wszystkie sk?adniki:
- gar?? sa?at,
- gar?? fety i arbuza,
- gar?? ziaren s?oneczniku,
Powinny wyj?? 3 warstwy. Ca?o?? pola? dressingiem, jednak dopiero przed podaniem, sa?atka b?dzie d?u?ej ?wie?a.
Smacznego!
Pozdrawiam, Kasia 🙂
15 lutego, 2016 @ 2:23 pm
Witam 🙂 bardzo zaintrygowa? mnie ten przepis! do jakich da? nale?y podawa? t? sa?atk?? Chyba, ?e to rarytas sam w sobie. Pozdrawiam, Marta 🙂
19 października, 2016 @ 8:01 pm
Jad?am ja …. jest nieziemsko pyszna!!!