Skip to content

Słodka surówka z młodej kapusty pekińskiej.

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Maj to obok października mój ulubiony miesiąc. Niesie ze sobą mnóstwo nowalijek a także jest miesiącem cudownie pachnących konwalii i bzu. Najbardziej jednak cieszą mnie młode warzywa, niezwykle delikatne i o intensywnym smaku. Uwielbiam młodą kapustę, zarówno białą jak i pekińską i obie do tej surówki świetnie się nadadzą. Surówka jest tania, bo tak naprawdę zostały tu wykorzystane tylko 3 składniki główne – kapusta, marchew i gęsty jogurt naturalny… Ważne, by dobrze dobrać proporcję brązowego cukru i soli.

Przepis własny.


Składniki:

  • młoda kapusta pekińska ( około 1 kg)
  • kilka marchewek ( 0,5 kg)
  • kubek 200 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • szczypta soli (tylko dla podkreślenia smaku)
  • szczypta słodkiej czerwonej papryki w proszku
Wykonanie:
Z kapusty odciąć głąb, oraz brzydkie część liści – pokroić ją drobno. Marchew oczyścić, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do warzyw dodać sól, cukier, pieprz i paprykę, na końcu dodać jogurt. Surówkę przygotować bezpośrednio przed podaniem.
Smacznego!

Surówka świetnie pasuje do smażonych i pieczonych mięs.

2 komentarze

  1. Magda C.
    15 maja, 2015 @ 3:42 pm

    Bardzo fajna surówka 🙂

    Reply

  2. Sylwia
    18 maja, 2015 @ 6:33 pm

    robie podobną tylko ze ja do wszystkego dodaję cebulę!

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.Wymagane pola są oznaczone *