Maj to obok października mój ulubiony miesiąc. Niesie ze sobą mnóstwo nowalijek a także jest miesiącem cudownie pachnących konwalii i bzu. Najbardziej jednak cieszą mnie młode warzywa, niezwykle delikatne i o intensywnym smaku. Uwielbiam młodą kapustę, zarówno białą jak i pekińską i obie do tej surówki świetnie się nadadzą. Surówka jest tania, bo tak naprawdę zostały tu wykorzystane tylko 3 składniki główne – kapusta, marchew i gęsty jogurt naturalny… Ważne, by dobrze dobrać proporcję brązowego cukru i soli.
Przepis własny.
Składniki:
- młoda kapusta pekińska ( około 1 kg)
- kilka marchewek ( 0,5 kg)
- kubek 200 g gęstego jogurtu naturalnego
- 2 łyżki brązowego cukru
- szczypta soli (tylko dla podkreślenia smaku)
- szczypta słodkiej czerwonej papryki w proszku
Wykonanie:
Z kapusty odciąć głąb, oraz brzydkie część liści – pokroić ją drobno. Marchew oczyścić, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do warzyw dodać sól, cukier, pieprz i paprykę, na końcu dodać jogurt. Surówkę przygotować bezpośrednio przed podaniem.
Smacznego!
Surówka świetnie pasuje do smażonych i pieczonych mięs.
Magda C.
15 maja, 2015 @ 3:42 pm
Bardzo fajna surówka 🙂
Sylwia
18 maja, 2015 @ 6:33 pm
robie podobną tylko ze ja do wszystkego dodaję cebulę!