Skip to content

Cukinia po diabelsku – sałatka z cukinii na zimę.

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Cukinia w pomidorach, z czosnkiem, cebulą i przyprawami. Jak nic nasunęła mi się nazwa cukinia po diabelsku :-). Przepis skomponowałam tak, by była to lekko pikantna sałatka, ale można sobie regulować smak dodając więcej pieprzu cayenne czy czosnku, jednocześnie pozostawiając resztę składników w takiej samej ilości. 
Sałatka nie tylko dobra do obiadu bo fajnie ją można wykorzystać jako składnik surówek, burgerów czy nawet do jajecznicy 🙂

Składniki:

  • cukinia – 3 kg (waga całego owocu)
  • 2 cebule
zalewa:
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżeczki soli z czubkiem
  • 4 szklanki wody
  • 1 puszka pomidorów w zalewie własnej
  • 1 szklanka octu
  • łyżka gorczycy
  • liść laurowy
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • słodka papryka – 1 łyżeczka z czubkiem
  • zioła prowansalskie – płaska łyżka
  • pieprz cayenne – płaska łyżeczka
Wykonanie:

Przygotować cukinię: jeżeli jest to duży owoc o wadze większej niż 0,5 kg należy go obrać ze skórki. Młodsze zostawiamy ze skórką. Cukinię przekroić na 4 części wzdłuż, wydrążyć gniazda nasienne (jeżeli takie są) i poszatkować cukinię na cienkie plasterki tak jak na mizerię.
Cebulę obrać i pokroić w cieniutkie plasterki, dołożyć do cukinii.
Wszystkie składniki na zalewę umieścić w garnku, zagotować i gorącą zalać cukinię oraz cebulę. Całość dobrze pomieszać, ułożyć za pomocą łyżki tak aby cukinia była przykryta zalewą. Pozostawić na 2 godziny.
Sałatkę nakładać do słoiczków, dobrze zakręcać i pasteryzować we wrzącej wodzie przez 15 – 20 minut (młodszym wystarczy 15 minut, starszym 20). Wykładać, ustawić dnem do góry i pozwolić sałatce ostygnąć.
Smacznego! 🙂
Zajrzyj także na Facebook i Instagram.
Pozdrawiam!

9 komentarzy

  1. Anonimowy
    17 kwietnia, 2018 @ 10:10 am

    Mniam, ślinka leci, wygląda bardzo smacznie. Pozdrawiam.

    Reply

  2. Anonimowy
    14 sierpnia, 2016 @ 2:45 pm

    Mniam, ślinka leci, wygląda bardzo smacznie. Pozdrawiam.

    Reply

  3. Ewa
    23 lipca, 2018 @ 5:01 pm

    Ale czarujesz Kasiu 🙂

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      23 lipca, 2018 @ 5:04 pm

      Alez miło Cię tutaj widzieć ???
      Uściski!

      Reply

    • Sylwia
      5 sierpnia, 2020 @ 9:20 pm

      Zostało mi bardzo dużo zalewy , czy tak ma być?

      Reply

  4. Agnieszka
    13 sierpnia, 2019 @ 4:37 pm

    Czy zamiast pomidorów w puszce mogę dodać zmiksowane pomidory – akurat mam dużo swoich?

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      19 sierpnia, 2019 @ 6:32 am

      pewnie.

      Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *