Skip to content

Kiszone pomidorki koktajlowe.

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Jeżeli lubicie kiszone warzywa, to te pomidory mogą Wam posmakować. Mojemu mężowi przypadły do gustu, mi już mniej – wolę chyba jednak suszone 🙂 Jeżeli jednak macie gdzieś tam w ogródku kątem posadzonych kilka krzaczków i nie macie co zrobić z nadmiarem owoców, to to rozwiązanie jest naprawdę godne uwagi. Pomidorki takie można ponownie przetwarzać, wykorzystywać do pieczenia, do sałatek czy surówek. Co dajemy do słoika? Możemy dać w zasadzie wszystko to, co dajemy do ogórków.
Składniki na 4 średniej wielkości słoiki:
  • 1,5 kg pomidorów koktajlowych.
  • 1 litr wody i jedna łyżka soli
Do każdego słoika wkładamy:
  • po 2 cm korzenia chrzanu
  • płaska łyżeczka gorczycy
  • 3 ziarna pieprzu
  • korona kopru, lun łyżeczka ziaren kopru
  • ząbek czosnku
Wykonanie:
W 1 litrze wody przegotowanej lub filtrowanej rozpuścić 1 łyżkę soli. Woda powinna mieć temperaturę pokojową, by nie oparzyć pomidorów – inaczej zejdzie z nich skórka. 
Pomidorki myjemy i przebieramy. Każdy z nich powinien być jędrny i zdrowy, nie powinien mieć pęknięć itp. Usuwamy szypułki. Układamy je do słoików z przygotowanymi wcześniej przyprawami. Zalewamy zalewą i zakręcamy szczelnie.
Słoje zostawiamy w ciepłym miejscu na około 3 tygodnie, lub do momentu, aż zalewa przestanie się burzyć. Po pierwszym tygodniu są słabo ukiszone, ale można już próbować 🙂 To taki odpowiednik ogórków małosolnych w tym momencie.
Smacznego!
Pozdrawiam ciepło,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.