Przecier pomidorowy to u mnie pozycja jak najbardziej obowiązkowa do przygotowania każdego roku. Nie tylko dlatego, że mam własne pomidory z przydomowego ogródka, ale dlatego, że zawsze znajdzie u mnie w kuchni mnóstwo zastosowania. Po pierwsze – do zupy, po drugie – do zapiekanek, po trzecie – do sosów z makaronem, a nawet do picia. Po któreś (już nawet nie liczę), ja nie wyobrażam sobie życia bez passaty pomidorowej. Kilka razy w tygodniu sięgam po pomidory, kiedy jest na nie sezon i blenduję, by dodać do obiadu. Zimą nie smakują już tak dobrze. Wiadomo – brak słońca. Ale… właśnie teraz możemy temu zaradzić.
Przecier pomidorowy na zimę. Do zup, zapiekanek, sosów a nawet do picia.
Składniki:
- 5 kg dojrzałych pomidorów
- 1 łyżka soli
- 3 łyżki cukru
Do każdego słoika: łyżeczka oliwy lub oleju.
Wykonanie:
Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Pokroić na drobniejsze kawałki i za pomocą blendera zmiksować na gładką, jednolitą masę. Na tym etapie można pomidory przetrzeć przez sito, by usunąć pestki. Jeżeli zostaną, to nic się nie dzieje, nie zaszkodzą, tyle, że będą 🙂 Ja zostawiam.
Dodać cukier i sól i gotować przecier przez 20 minut.
Po tym czasie nakładać pomidory do wyparzonych słoiczków, a do każdego dołożyć łyżeczkę oliwy. To taki stary babciny sposób, by przecier trzymał się w słoikach dłużej niż normalnie. Zakręcić szczelnie.
Słoiki pasteryzujemy w wodzie na średniej wielkości ogniu przez 10 minut.
Smacznego 🙂
Wiktoria
17 kwietnia, 2018 @ 9:58 am
Wow, niesamowity pomysł ;D Dawno pomidorowej na ruszt nie zarzuciłam, chyba to już czas 😀
Wiktoria
25 sierpnia, 2017 @ 3:50 pm
Wow, niesamowity pomysł ;D Dawno pomidorowej na ruszt nie zarzuciłam, chyba to już czas 😀
Anonimowy
17 kwietnia, 2018 @ 9:59 am
ten dodatek oleju powoduje przyswajanie wit.A przez organizm,w pomidorach jest jej mnóstwo…
Anonimowy
2 września, 2017 @ 8:58 am
ten dodatek oleju powoduje przyswajanie wit.A przez organizm,w pomidorach jest jej mnóstwo…
Marta
24 lipca, 2018 @ 1:04 am
Super przepis! Mam tylko pytanie… jaka oliwe trzeba dodac? Oliva z oliwek tloczona na zimno czy zwykly olej? Po pasteryzacji trzeba postawic sloiki do gory dnem, czy zostawic w garnku do ostygniecia?
Dziekuje i pozdrawam!
Katarzyna Rzepecka
24 lipca, 2018 @ 7:30 am
Może być nawet olej. Chodzi o to, żeby tłuszczem zabezpieczyć pomidory przez zepsuciem i pomóc witaminkom pozostać na swoim miejscu. Po pateryzacji można je wyjąć i postawić do góry dnem. To w zupełności wystarczy.
Pozdrawiam!