Ostatnio coraz częściej zachwycam się kuchnią turecką. Nie ma tutaj nic na tle religijnym – w żadnym wypadku, po prostu trzeba to otwarcie przyznać, że kuchnia turecka jest naprawdę przepyszna. Jest też uznawana za jedną z trzech najbardziej rozwiniętych na świecie – łączy w sobie smaki Europy i Azji, więc zawsze, gdy sięgam po nowy pomysł na tureckie danie, wiem, że będę przyjemnie zaskoczona. Tak jest także tutaj. Ten płaski chlebek wypełniony pikantnym mięsnym farszem i podpieczony na patelni, jest nie tylko szybki w przygotowaniu, ale i bardzo smaczny. Dziś postawiłam na mieloną wołowinę ku uciesze mojego męża, bo wołowina jako farsz robi tutaj ogromną robotę. Dobrze doprawiona smakuje naprawdę wybornie. Wersji wypełnienia gozleme jest jednak wiele. To danie najczęściej spotyka się ze serem, szpinakiem, zieleniną, cukinią czy ziemniakami.
Tureckie gozleme z wołowiną
Z podanych proporcji wyjdzie 5 gozleme
Gozleme – składniki na ciasto:
⦁ 4 szklanki mąki uniwersalnej + do podsypywania
⦁ 320 ml wody
⦁ 1 jajko
⦁ 2 łyżeczki soli
Gozleme – składniki na farsz:
⦁ 30 dag mielonej wołowiny
⦁ 1 pomidor
⦁ 100 g bakłażana
⦁ 1 cebula
⦁ 1 ząbek czosnku
⦁ 1 nieduża żółta czerwona
⦁ pęczek szczypiorku
⦁ sól, świeżo zmielony pieprz, ostra papryka w proszku
⦁ oliwa do smażenia
Gozleme – wykonanie:
Składniki na ciasto umieścić w naczyniu i wyrobić na jednolitą masę. Zostawić, by odpoczęło.
W tym czasie przygotować farsz.
Bakłażana upiec w piekarniku na miękko (około 25 minut).
Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić posiekany drobniutko ząbek czosnku, cebulę pokrojoną w kostkę i chwilę podsmażać aż zmiękną. Następnie dodać wołowinę oraz paprykę stratą na tarce, podsmażyć. Na końcu dodać pomidora i bakłażana pokrojonego w kostkę. Doprawić do smaku solą, pieprzem, ostrą papryką. Odstawić do przestygnięcia. Gdy przestygnie dodać świeży, drobno posiekany szczypiorek.
Ciasto podzielić na 5 równych części. Każdą z nich rozwałkowywać na stolnicy oprószonej mąką na jak najcieńszy placek. Na środku nakładać farsz, a brzegi zawinąć do środka jak kopertę, by zabezpieczyć farsz przed wypadnięciem.
Gozleme smażyć na natłuszczonej patelni na złoty kolor.
Smacznego!