Skip to content

Simit z pieczoną pieczarką i sadzonym jajkiem. Śniadanie w stylu tureckim.

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email

Simit czyli tureckie bajgle w odróżnieniu od tradycyjnych bajgli są znacznie łatwiejsze w wykonaniu. Nie musimy ich obgotowywać, za to smarujemy je z wierzchu odrobiną wody z miodem przed pieczeniem. Wychodzą puszyste w środku, na zewnątrz lekko słodkie, z dodatkiem sporej ilości sezamu. Są przepyszne! Simit to jedzenie uliczne wywodzące się ze Stambułu, sprzedawane jako przekąska lub przekładne pikantnymi farszami. Uwielbiam je jadać z sadzonym jajkiem i pieczoną pieczarką.

 

simit

Simit – tureckie bajgle

Składniki na 10 simit:
⦁ 3 łyżeczki suszonych drożdży
⦁ 3 szklanki mąki
⦁ 2 łyżki oliwy
⦁ 1 płaska łyżeczka soli morskiej
⦁ 350 ml letniej wody
⦁ płaska łyżeczka cukru
⦁ 1 łyżka miodu
⦁ 1/4 szklanki wody
⦁ 1 szklanka przesmażonego na suchej patelni sezamu (uważaj, by nie przypalić, gdyż zrobi się gorzki).

Wykonanie:
Suche składniki połączyć ze sobą, następnie dodać mokre. Wyrobić na jednolitą masę i odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto znów przerobić i podzielić na 10 części. Z każdej uformować wałek długi na 60 cm, złożyć go na pół, skręcić jak spiralę i uformować pierścień. Bajgle układać na papierze do pieczenia. Wierzch posmarować wodą z miodem (połączyć 1 łyżkę miodu i 1/4 szklanki wody) i posypać sezamem. Piec na złoty kolor przez 25 minut w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku.

Jeżeli masz już przygotowane bajgle, przejdź do przygotowania kanapek. 

Składniki:
⦁ Na sos: łyżka majonezu, łyżka jogurtu, łyżka ketchupu i pół łyżeczki czosnku granulowanego połączyć ze sobą.
⦁ 4 simit
⦁ 4 dużych pieczarek lub więcej mniejszych
⦁ marynata do pieczarek z połączonych: 30 ml oleju, łyżka sosu sojowego, szczypta pieprzu, dwie szczypty soli, szczypta kuminu
⦁ 4 jaja
⦁ sól i świeżo zmielony pieprz do przyprawienia jajka
⦁ oliwa do smażenia
⦁ kilka liści sałaty
⦁ czerwona cebula pokrojona w krążki.

Wykonanie:
Pieczarki umyć, usunąć nóżki i ułożyć je na blaszce kapeluszami do spodu. W rowki nalać marynaty. Piec 20 minut.
Jajka usadzić na patelni posmarowanej oliwą, oprószyć je solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Simit przekroić, posmarować po wewnętrznych stronach sosem. Do środka nakładać liść sałaty, gorące pieczarki i jajko, krążki cebuli. Podawać.

 

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *