Skip to content

Sernikobrownie z truskawkami

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email

Sernikobrownie to genialne ciasto! Bardzo wilgotne, intensywnie czekoladowe i wyraziście serowe! A tutaj jeszcze z truskawkami. Koniecznie spróbujcie – będzie pyszne też z wiśniami, czy innymi owocami sezonowymi, a także bez dodatków. Sernikobrownie to rewelacyjny deser do kawy, albo i herbaty, koniecznie schłodzony. Co tutaj dużo mówić – palce lizać 🙂

sernikobrownie

Sernikobrownie z truskawkami 

Foremka 20 x 20


Sernikobrownie z truskawkami – składniki:

Masa czekoladowa:

  • 100 g czekolady mlecznej
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 200 g masła
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 szklanka drobnego cukru lub cukru pudru

Masa serowa:

  • 500 g zmielonego trzykrotnie sera biała (można użyć z wiaderka, pod warunkiem, że jest to gęsty ser)
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • pół szklanki drobnego cukru lub cukru pudru

Dodatkowo:

  • 200 g truskawek
  • papier do pieczenia
  • łyżka masła do wysmarowania formy.

szklanka = 250 ml

 

Sernikobrownie z truskawkami – wykonanie:

  1. W pierwszej kolejności naszykować foremkę: posmarować ją masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotować także truskawki: umyć je i usunąć szypułki.
  2. Czekoladę połamać w kostki i wraz z masłem umieścić w rondelku. Podgrzewać, stale mieszając, aż składniki się połączą – powstanie jednolita i lejąca masa. Jeżeli masa jest gorąca, zostawiamy ją by trochę przestygła, do momentu aż będzie letnia.
  3. Do miski wbić jajka i wsypać cukier. Zmiksować je na wysokich obrotach, aż staną się puszyste i jasne. Następnie dodać mąkę i połączyć na niskich obrotach.
  4. Do masy jajecznej dolać masę czekoladową i połączyć. Większą część masy wylać do blaszki, trochę zostawić – będzie potrzeba po wyłożeniu sera.
  5. Biały ser zmiksować z jajkami, mąką, cukrem, cukrem waniliowym. Masę wyłożyć do blaszki, na warstwę czekoladową.
  6. Na ser wyłożyć truskawki.
  7. Na truskawki wylać pozostałą masę czekoladową.
  8. Ciasto włożyć do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i piec 55 minut. Studzić przy uchylonych drzwiczkach.

Smacznego!

Zobacz podobne przepisy:

Murzynek z dżemem

Sernik z truskawkami 

Sernik tradycyjny

Sernik Izaura

Sernik Harataniec

Pieczony sernik tiramisu

Kruche ciasto z budyniową pianką i owocami

 

sernikobrownie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *