Sernik różany to w okresie Tłustego Czwartku to sernik, który robię prawie każdego roku. Gdy zostają mi tarte płatki róż albo marmolada różana to najłatwiej jest je wykorzystać do ciasta, a w połączeniu z białym serem smakuje fenomenalnie.
Sernik różany jest intensywny w smaku. To ciasto dosłownie pachnie. Jest wilgotne, aromatyczne, idealne do filiżanki ulubionej kawy.
Sernik różany
Tortownica 26 cm
Sernik różany – składniki:
Spód:
- 100 g herbatników
- 70 g roztopionego, przestudzonego masła
- 2 łyżki marmolady różanej
Masa serowa:
- 1 kg białego sera mielonego 3 razy (lub bardzo dobrej jakości sera już zmielonego)
- 1 jajko
- 3 kopiaste łyżki marmolady różanej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 pełne łyżki cukru
Wierzch ciasta:
- 100 g białej czekolady
- 50 ml śmietany kremówki 30%
- łyżka masła
- 2 łyżki marmolady różanej (jeżeli jest gęsta to podgrzewamy z łyżką kremówki)
Sernik różany – wykonanie:
- Ciasteczka pokruszyć na pył. Dołożyć do nich lekko ciepłe, roztopione wcześniej masło i połączyć. Wyłożyć na spód formy do pieczenia wyłożonej papierem, wygładzić i łyżką ucisnąć.
- Na ciasteczkowym spodzie rozsmarować dwie łyżki marmolady różanej.
- Do misy miksera wyłożyć ser, wbić jajko, dodać marmoladę, mąkę i cukier. Zmiksować na gładką masę.
- Ser wyłożyć na spód ciasta i wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika z włączonym termoobiegiem.
- Sernik piec 50 minut a po upieczeniu studzić przy uchylonych drzwiczkach, pozostawiając go w piekarniku.
- W rondelku na malutkiej mocy palnika podgrzać kremówkę, połamaną czekoladę oraz łyżkę masła. Mieszać, aby składniki polewy się połączyły. Odstawić do przestygnięcia, by polewa nie była zbyt gorąca.
- Polewę wylać na wierzch ciasta. Schłodzić.
- Sernik różany bardzo ładnie wygląda przyozdobiony odrobiną marmolady, więc na jego wierzch wyłożyć dwie łyżki marmolady. Jeżeli marmolada jest bardzo gęsta, to podgrzać ją w garnuszku z odrobiną śmietanki kremówki.
Smacznego!
Zobacz przepisy na inne serniki:
Sernik z truskawkami i kruszonką
Sernik tradycyjny z rodzynkami
Sernik z dynią i polewą z palonej białej czekolady
Sernik tiramisu – pieczony, na dużą blaszkę