Skip to content

Sernik różany

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email

Sernik różany to w okresie Tłustego Czwartku to sernik, który robię prawie każdego roku. Gdy zostają mi tarte płatki róż albo marmolada różana to najłatwiej jest je wykorzystać do ciasta, a w połączeniu z białym serem smakuje fenomenalnie.

Sernik różany jest intensywny w smaku. To ciasto dosłownie pachnie.  Jest wilgotne, aromatyczne, idealne do filiżanki ulubionej kawy.

sernik różany

Sernik różany

Tortownica 26 cm


Sernik różany – składniki:

Spód:

  •  100 g herbatników
  • 70 g roztopionego, przestudzonego masła
  • 2 łyżki marmolady różanej

Masa serowa:

  • 1 kg białego sera mielonego 3 razy (lub bardzo dobrej jakości sera już zmielonego)
  • 1 jajko
  • 3 kopiaste łyżki marmolady różanej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 pełne łyżki cukru

Wierzch ciasta:

  • 100 g białej czekolady
  • 50 ml śmietany kremówki 30%
  • łyżka masła
  • 2 łyżki marmolady różanej (jeżeli jest gęsta to podgrzewamy z łyżką kremówki)

 

Sernik różany – wykonanie:

  1.  Ciasteczka pokruszyć na pył. Dołożyć do nich lekko ciepłe, roztopione wcześniej masło i połączyć. Wyłożyć na spód formy do pieczenia wyłożonej papierem, wygładzić i łyżką ucisnąć.
  2. Na ciasteczkowym spodzie rozsmarować dwie łyżki marmolady różanej.
  3. Do misy miksera wyłożyć ser, wbić jajko, dodać marmoladę, mąkę i cukier. Zmiksować na gładką masę.
  4. Ser wyłożyć na spód ciasta i wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika z włączonym termoobiegiem.
  5. Sernik piec 50 minut a po upieczeniu studzić przy uchylonych drzwiczkach, pozostawiając go w piekarniku.
  6. W rondelku na malutkiej mocy palnika podgrzać kremówkę, połamaną czekoladę oraz łyżkę masła. Mieszać, aby składniki polewy się połączyły. Odstawić do przestygnięcia, by polewa nie była zbyt gorąca.
  7. Polewę wylać na wierzch ciasta. Schłodzić.
  8. Sernik różany bardzo ładnie wygląda przyozdobiony odrobiną marmolady, więc na jego wierzch wyłożyć dwie łyżki marmolady. Jeżeli marmolada jest bardzo gęsta, to podgrzać ją w garnuszku z odrobiną śmietanki kremówki.

 

Smacznego!

Zobacz przepisy na inne serniki:

Sernik z truskawkami i kruszonką

Sernik tradycyjny z rodzynkami

Sernik z dynią i polewą z palonej białej czekolady

Sernik z bezą i borówkami

Sernik kawowy

Sernik tiramisu – pieczony, na dużą blaszkę

Sernik Harataniec

Fit sernik

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *