Skip to content

Sernik Izaura – murzynek i sernik w jednym

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email

Sernik Izaura to połączenie sernika i murzynka, czyli dwóch tradycyjnych ciast. Bardzo długo zalegał na mojej liście do zrobienia i żałuję, że tak długo zwlekałam, ponieważ to ciasto jest rewelacyjne! Wilgotne, pulchne… A czekolada połączona z serowym smakiem to dopiero sztos! Dodatkowo ten sernik, to jeden z łatwiejszych serników, które zrobiłam. Polecam Wam bardzo serdecznie. Do środka dołożyłam skórkę pomarańczy oraz inne bakalie, dzięki czemu ciasto nabrało iście grudniowego charakteru.

sernik izaura

Sernik Izaura


Sernik Izaura – składniki na blaszkę o wymiarach około 27 x 35 cm

szklanka = 250 ml

Na ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki drobnego cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 200 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 ml wody
  • 4 jaja.

Na ser:

  • 1 kg białego trzykrotnie zmielonego lub dobrej jakości sera z wiaderka (polecam Mój ulubiony)
  • 4 jaja
  • 1 opakowanie proszku budyniowego o smaku waniliowym
  • 100 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 100 g suszonych owoców ( mogą być jagody, rodzynki itp).

Na polewę:

  • 100 g mlecznej czekolady
  • 3 łyżki śmietany kremówki 30%
  • wiórki kokosowe lub płatki migdałowe do oprószenia.

 

Sernik Izaura – wykonanie:

  1. W pierwszej kolejności przygotować ciasto. Masło, cukier, kakao, wodę umieścić w rondelku i doprowadzić do wrzenia. Gotować kilka minut na małej mocy palnika, by całość się rozpuściła. Odstawić do przestygnięcia.
  2. Jajka oddzielić od żółtek, białka ubić na sztywną pianę.
  3. Gdy masa jest już chłodna, dodać do niej proszek do pieczenia, mąkę, żółtka i połączyć. Na koniec wmieszać do masy delikatnie białka.
  4. Przygotować masę serową: ponownie oddzielić żółtka od białek i białka ubić na sztywną pianę.
  5. Najpierw w naczyniu zmiksować żółtka z cukrem. Następnie wkręcać stopniowo masło. Gdy składniki się połączą, dodawać partiami biały ser oraz dodatki typu bakalie.
  6. Do masy serowej dodać delikatnie białka i wymieszać łyżką.
  7. Na dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia wylać ciasto, wyrównać. Można zostawić kilka łyżek ciasta, by nakropić wierzch sernika.
  8. Wyłożyć ser.
  9. Sernik piec w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez 60 minut. Następnie uchylić drzwiczki piekarnika i pozwolić mu, by się zahartował. Sernik wyjąć z piekarnika gdy temperatura wewnątrz pieca wyraźnie spadnie.
  10. Przygotować polewę: w garnuszku umieścić połamane kostki czekolady oraz kremówkę. Mieszać podczas podgrzewania, by polewa stała się jednolita. Wylać na sernik. Wyrównać.

Smacznego!

Zobacz inne przepisy na serniki:

Sernik z dynią 

Sernik tradycyjny z rodzynkami 

Sernik z bezą i borówkami 

Sernik z kruszonką i owocami 

Sernik tiramisu 

Sernik harataniec

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *